Kategorie: Dýně
Zavařování dýně
Dýně je lidový název pro velkoplodou tykev. Tato zelenina je především jedním ze symbolů podzimu a svátku Halloweenu. Díky rychlému růstu a nenáročnosti je často pěstovanou rostlinnou v našich zahradách. Dýně obsahuje spoustu vitamínů, minerálních látek a betakarotenu. Má také vysoký obsah vlákniny.
Kompot z dýně
Na konci léta a na podzim, když je dýňová sezóna v plném proudu, stojí za to vyzkoušet recept na domácí kompot z dýně.
- zralá dýně
Přísady a koření (na litrovou sklenici):
- 2 kolečka citrónu
- malý kousek pomerančové kůry
- 1–2 hřebíčky
- malý kousek celé skořice
- podle chuti kousek lusku vanilky
místo koření můžeme také použít ananasovou tresť
Nálev první:
- 1/2 l vody
- 0,15 l 8% octa
Nálev druhý (na 1 l vody):
- 400 g cukru (místo vody můžeme použít ananasový džus)
- 3 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na kompot z dýně:
Omytou dýni rozkrojíme na půl a lžící odstraníme semena a měkkou dužinu. Potom dýni nakrájíme na řezy o šířce asi 2 cm. Z řezů sloupneme slupku, nakrájíme je na kostky nebo hranolky, dáme do hrnce a zalijeme prvním nálevem tak, aby byla dýně ponořená. V nálevu necháme nejméně 12 hodin stát.
Potom dýni slijeme a necháme odkapat. Připravíme si druhý nálev: vodu nebo džus svaříme s cukrem, a kyselinou citrónovou, přidáme dýni, ovaříme asi 10 minut a pak ji vyndáme. Na dno zavařovacích sklenic dáme kolečka citrónu, pomerančovou kůru, koření, potom přidáme ovařenou ještě horkou dýni a zalijeme jí druhým horkým nálevem.
Sklenice s kompotem z dýně uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 85 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,5 l). Po ukončení sterilace kompot z dýně ve sklenicích hned z hrnce vyndáme.
Dýňový kompot bez zavařování
Pokud nevíte co s úrodou dýní, můžete si snadno připravit dýňový kompot bez zavařování.
- 1 kg zralé dýně
Přísady a koření (pro litrovou sklenici):
- 2 kolečka citrónu
- malý kousek pomerančové kůry
- 1–2 hřebíčky
- malý kousek celé skořice
- podle chuti kousek lusku vanilky
Nálev na 1 kg očištěné dýně:
- 0,6 l vody
- 650 g cukru
- 0,2 l 8% octa
Příprava receptu na dýňový kompot bez zavařování:
Omytou dýni rozkrojíme na půlky, lžící odstraníme měkkou dužinu a semena a nakrájíme na řezy o šířce asi 2 cm. Odstraníme slupku, nakrájíme na kostky nebo hranolky, dáme do hrnce a zalijeme roztokem vody, octa a cukru, aby byla dýně ponořená.
Necháme asi 24 hodin rozležet a potom slijeme. Roztok přivedeme k varu, po částech přidáme dýni a ovaříme ji do sklovita. Dýni vybereme děrovanou sběračkou, naplníme jí do zavařovacích sklenic, proložíme citrónem a kořením. Nálev odpaříme asi na polovinu a téměř vařícím zalijeme dýni.
Sklenice s dýňovým kompotem dobře uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Po vychladnutí uložíme na temné a chladné místo.
Kandovaná dýně
Kandovaná dýně se připravuje ze všech druhů jedlých tykví.
- 1 kg očištěné zralé dýně
Nálev první:
- 0,6 l vody
- 0,15 l 8% octa
Nálev druhý:
- 1,5 l vody
- 2 kg pískového cukru
- kousek celé skořice
- 2 hřebíčky
- kousek lusku vanilky
Omyté dýně rozkrojíme na půlky, lžící odstraníme semena a dužinu a nakrájíme na úzké řezy. Odstraníme z nich slupku a nakrájíme na kostky nebo hranolky s hranou asi 1 cm. Zalijeme prvním roztokem a necháme asi 12 hodin proležet.
Potom zcedíme, necháme odkapat a dýni povaříme v čisté vodě asi 10 minut. Mezitím svaříme suroviny na druhý nálev, přidáme odkapanou dýni a vaříme až roztok trochu zhoustne. Dýni v něm necháme proležet přes noc.
Druhý den znovu krátce povaříme a necháme opět přes noc prodležet. Třetí den povaříme, až nám roztok