Postup sušení hub v sušičce

Postup sušení hub v sušičce - doba a teplota sušení

Jelikož jsme národ houbařů, každoročně vytáhne vlhko a optimální teploty do lesů milovníky houbaření. Pokud se vydaří rok a lesy jsou plné hub, určitě každý řeší, co s přebytky, které nestačíme spotřebovat začerstva. Sušení hub je asi tím nejjednodušším způsobem, jak houby uchovat pro pozdější spotřebu a udělat si tak nějaké zásoby na zimu. Určitě je potom příjemné mít po ruce nějakou tu houbu třeba do polévky nebo pod maso. Když nastanou ty pravé „houbařské žně“, počasí je většinou již sychravé, takže sušení přirozeným teplem většinou nepřichází v úvahu. Musíme tedy zvolit sušení umělým teplem (to znamená v troubě nebo sušičce). Sušička potravin je dnes oblíbeným i finančně dostupným pomocníkem, vhodným do každé domácnosti. Sušení v ní je dokonalý způsob uchování mnoha druhů ovoce, zeleniny, pečiva, květin, masa a podobně. Postup sušení hub v sušičce je jednoduchý a poměrně rychlý.

Postup sušení hub v sušičce, doba a teplota sušení

Příprava hub je vždy stejná, ať už je sušíme jakýmkoliv způsobem. Houby očistíme nasucho nožem, vykrojíme vadné či červivé části a můžeme je ještě otřít suchým hadříkem. Potom je rozkrájíme na plátky asi 3 – 4 mm silné a vyskládáme na jednotlivá sušící patra tak, aby se nepřekrývaly. Síta narovnáme na základnu sušičky a nastavíme čas a teplotu. Sušička potravin je vybavená ventilátorem, který cirkuluje teplý vzduch a zajišťuje tak rovnoměrné sušení. Tenké plátky potravin sušíme na nižší teplotu, takže houby sušíme většinou při 40 stupních.

Doba sušení závisí na více faktorech, jako je obsah vody v houbách, počet použitých pater sušičky a velikost a tloušťka plátků. Obecně platí, že doba sušení hub je asi 6 – 8 hodin. Ale jak již bylo řečeno, přesný čas se nedá stanovit. Může to být méně i více. Jestli jsou houby dobře vysušené poznáme podle toho, že jakoby chrastí a snadno se dají zlomit. Usušené houby necháme vychladnout a až po té je naplníme do uzavíratelných sklenic. Uchováváme je nejlépe na suchém, chladnějším a tmavém místě. Optimální teplota uskladnění je kolem 15 stupňů nebo i nižší. Výhodou sušených potravin je, že si zachovávají téměř veškerou výživovou hodnotu a chuť.

Houby vhodné na sušení

A ještě závěrem jaké houby jsou vlastně vhodné na sušení?  Kvalitativně by to měly být především houby pevné, bez červů a jiných kazů (nikdy né mokré nebo plesnivé). Nejvhodnější druhy na sušení jsou samozřejmě hřibovité houby, klouzky, bedly, žampiony někdy i ryzce a lišky. Babky se podle některých mykologů sušit nedoporučuje, jelikož se v nich šíří druh nižšího druhu plísně (nedohub zlatovýtrusný), která by se mohla rozšířit také na ostatní houby. Houby by se měly nejlépe zpracovávat do jednoho dne od sběru a do té doby uložit na chladném místě.

Poznámka k příspěvku „Postup sušení hub v sušičce“:

Když suším houby v sušičce já, většinou je nakrájím večer u televize, zapnu sušičku na noc a ráno je hotovo.

Dříve jsem sušila v troubě na plechách, vyložených pečícím papírem, ale bylo s tím více hlídání.

Práce se sušičkou je radost, můžu všem doporučit. Používám jí na sušení ovoce, zeleniny (i natě). Po křížalách nebo sušených hruškách se u nás jen zapráší. 

Letos jsem zkoušela i fíky, které jsem si přivezla z dovolené.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *