Kategorie: Kukuřice
Zavařování kukuřice
Sterilovaná kukuřičná zrna
Pokud máte rádi koupenou sterilovanou kukuřici, vyzkoušejte si recept na sterilovaná kukuřičná zrna připravit sami.
- čerstvé ještě nepřezrálé kukuřičné palice, ale již se žlutými kukuřičnými zrny
Koření a přísady (pro litrovou sklenici):
- 3 kuličky pepře
- 1/2 cibule
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,25 l 8% octa
- 100 g cukru
- 30 g soli
Očištěné kukuřičné palice dáme do osolené vařící vody (10 g soli na 1 l vody) a uvaříme doměkka. Po částečném vychladnutí zrna vyloupeme.
Potom je vsypeme do zavařovacích sklenic, proložíme pepřem a plátky cibule, zalijeme horkým nálevem a uzavřeme víčky.
Sklenice dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice
Sterilované mladé kukuřice
- mladé, ještě nedozrálé kukuřice dlouhé 8 – 10 cm
Koření a přísady (dávka na litrovou sklenici):
- 1 bobkový list
- 3 kuličky pepře
- 3 kuličky nového koření
- 1 lžička hořčičných semínek
- 1/2 cibule
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,3 l 8 % octa
- 25 g soli
- 120 g cukru
Očištěné kukuřičné palice vložíme do vařící vody (10 g soli na 1 l vody) a vaříme mírným varem do změknutí (nabodnuté lehce sklouznou z vidlice).
Potom je propláchneme studenou vodou, urovnáme do zavařovacích sklenic, proložíme kořením, na kolečka nakrájenou cibulí a zalijeme horkým nálevem.
Sklenice uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l).
Po ukončení sterilace hned sklenice se sterilovanými kukuřicemi vyndáme ze zavařovacího hrnce a necháme vychladnout.
Zmrazování kukuřice
Zmrazování kukuřice je jeden ze způsobů, jak si ji uchovat pro pozdější použití, protože čerstvá kukuřice je dostupná bohužel jen několik týdnů v roce.
- čerstvé ještě nepřezrálé kukuřičné palice se žlutými kukuřičnými zrny
Příprava zmrazené kukuřice:
Očištěné a omyté kukuřičné palice dáme do osolené vroucí vody a uvaříme doměkka.
Po částečném vychladnutí zrna z klasů vyloupeme. Vychladlá