Kategorie: Rebarbora

Zavařování rebarbory

Konzervování rebarbory

Rebarbora, správně nazývaná reveň, je již poměrně rozšířenou rostlinou na našich zahradách. Konzumují se pouze řapíky listů a to vždy jen tepelně opracované, nikdy né syrové. Z rebarbory se připravují především moučníky,

Rebarborový kompot

Rebarborový kompot recept

Rebarbora (reveň) je hojně pěstovanou zeleninou v našich zahradách. Z jejich řapíků, které mají pikantní nakyslou chuť, se připravuje mimo jiné výborný rebarborový kompot.

Ingredience na rebarborový kompot:
  • 1/5 kg cukru
  • celá skořice
  • citrónová kůra
  • 5 hřebíčků

Příprava receptu na rebarborový kompot:
Omyté rebarborové řapíky oloupeme, zbavíme tvrdých konců, nakrájíme na stejné kousky (dlouhé asi 2 cm) a posypeme cukrem.

Po chvilce rebarboru ohřejeme, až pustí šťávu, přidáme podle chuti a obliby kousek skořice, hřebíčky,

Rebarborová marmeláda

Rebarborová marmeláda recept

Rebarborová marmeláda je pikantní a určitě stojí za zkoušku si ji v sezóně rebarbory připravit, ať už jí máte na zahradě nebo si koupíte svazek na trhu.

Ingredience na přípravu rebarborové marmelády:
  • 1 kg rebarbory
  • 0,7 kg cukru
  • 1/2 citrónu nebo 1/2 lžičky kyseliny citrónové
  • 1/2 sáčku pektogelu (20 g)
Příprava receptu na rebarborovou marmeládu:

Omyté rebarborové řapíky (bez listů) oloupeme, odstraníme tvrdé konce, nakrájíme na kousky, spaříme vroucí vodou a necháme odkapat.

Potom rebarboru podlijeme malým množstvím vody (asi 2 lžíce), přidáme tence sloupnutou, drobně nakrájenou

Rebarborová marmeláda se zázvorem

Rebarborová marmeláda se zázvorem recept

Rebarborová marmeláda se zázvorem je jeden ze způsobů konzervace této, pikantní zeleniny.

Ingredience na rebarborovou marmeládu se zázvorem:
  • 1 kg očištěných rebarborových řapíků
  • 1 kg cukru
  • kousek celého zázvoru
Příprava receptu na rebarborovou marmeládu se zázvorem:
Rebarborové řapíky omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kousky, spaříme vroucí vodou a necháme odkapat.

Rebarboru dáme po vrstvách do mísy, prosypeme cukrem a necháme přes noc stát. Druhý den dáme směs do

Rebarborová náplň

Rebarborová náplň recept

Rebarborová náplň je výborný způsob, jak si rebarborové řapíky uchovat a přes zimu mít vždy po ruce k přípravě koláčů a buchet.

Ingredience na přípravu rebarborové náplně:
  • čerstvá rebarbora
  • cukr krupice
Příprava receptu na rebarborovou náplň:
Rebarborové řapíky dobře omyjeme, zbavíme tvrdých konců, oloupeme a nakrájíme je na kousky.

Rebarboru spaříme vroucí vodou a