Kategorie: Rebarbora
Zavařování rebarbory
Rebarborový kompot
Rebarbora (reveň) je hojně pěstovanou zeleninou v našich zahradách. Z jejich řapíků, které mají pikantní nakyslou chuť, se připravuje mimo jiné výborný rebarborový kompot.
- 1/5 kg cukru
- celá skořice
- citrónová kůra
- 5 hřebíčků
Příprava receptu na rebarborový kompot:
Omyté rebarborové řapíky oloupeme, zbavíme tvrdých konců, nakrájíme na stejné kousky (dlouhé asi 2 cm) a posypeme cukrem.
Po chvilce rebarboru ohřejeme, až pustí šťávu, přidáme podle chuti a obliby kousek skořice, hřebíčky,
Rebarborová marmeláda
Rebarborová marmeláda je pikantní a určitě stojí za zkoušku si ji v sezóně rebarbory připravit, ať už jí máte na zahradě nebo si koupíte svazek na trhu.
- 1 kg rebarbory
- 0,7 kg cukru
- 1/2 citrónu nebo 1/2 lžičky kyseliny citrónové
- 1/2 sáčku pektogelu (20 g)
Omyté rebarborové řapíky (bez listů) oloupeme, odstraníme tvrdé konce, nakrájíme na kousky, spaříme vroucí vodou a necháme odkapat.
Potom rebarboru podlijeme malým množstvím vody (asi 2 lžíce), přidáme tence sloupnutou, drobně nakrájenou
Rebarborová marmeláda se zázvorem
Rebarborová marmeláda se zázvorem je jeden ze způsobů konzervace této, pikantní zeleniny.
- 1 kg očištěných rebarborových řapíků
- 1 kg cukru
- kousek celého zázvoru
Rebarborové řapíky omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kousky, spaříme vroucí vodou a necháme odkapat.
Rebarboru dáme po vrstvách do mísy, prosypeme cukrem a necháme přes noc stát. Druhý den dáme směs do
Rebarborová náplň
Rebarborová náplň je výborný způsob, jak si rebarborové řapíky uchovat a přes zimu mít vždy po ruce k přípravě koláčů a buchet.
- čerstvá rebarbora
- cukr krupice
Rebarborové řapíky dobře omyjeme, zbavíme tvrdých konců, oloupeme a nakrájíme je na kousky.
Rebarboru spaříme vroucí vodou a