Rebarborový kompot

Rebarborový kompot recept

Rebarbora (reveň) je hojně pěstovanou zeleninou v našich zahradách. Z jejich řapíků, které mají pikantní nakyslou chuť, se připravuje mimo jiné výborný rebarborový kompot.

Ingredience na rebarborový kompot:
      • 1/5 kg cukru
      • celá skořice
      • citrónová kůra
      • 5 hřebíčků

Příprava receptu na rebarborový kompot:
Omyté rebarborové řapíky oloupeme, zbavíme tvrdých konců, nakrájíme na stejné kousky (dlouhé asi 2 cm) a posypeme cukrem.

Po chvilce rebarboru ohřejeme, až pustí šťávu, přidáme podle chuti a obliby kousek skořice, hřebíčky, popřípadě citrónovou kůru. Naplníme do zavařovacích sklenic, uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.

Po zahřátí na 85 stupňů při této teplotě sterilujeme ještě 30 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 25 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice s rebarborovým kompotem ihned vyndáme z hrnce.

Tipy a rady při přípravě rebarborového kompotu

Rebarbora je jedna z prvních jarních zelenin. Řapíky rebarbory sklízíme nejlépe do svátku sv.Jana, později už se zvětšuje obsah kyseliny šťavelové, která odvádí z těla vápník a může napomáhat tvorbě močových nebo ledvinových kamenů. Při přípravě rebarbory nepoužíváme hliníkové nádobí, protože to reaguje se šťávou z rebarbory.

Z rebarbory můžeme připravit také kompot k okamžité konzumaci. Rebarboru samozřejmě oloupeme, nakrájíme, dáme do hrnce, přidáme hřebíček a skořici a vaříme až se rebarbora rozvaří. Podle chuti osladíme. Uložíme do lednice nebo rovnou konzumujeme. Vychlazený rebarborový kompot je výborné osvěžení pro horné letní dny.
Více o zavařování kompotů naleznete níže.

Související články a recepty:

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *