Kategorie: Vitamíny
Vitamíny v ovoci a zelenině tabulka
Vitamíny jsou pro člověka nepostradatelné. Protože si je lidský organismus nedokáže vytvořit sám, musí je přijímat v potravě, ať již v hotové formě nebo jako provitamíny. Ovoce a zelenina je jejich bohatým zdrojem. Vyjímku tvoří vitamín D. Vitamíny dělíme podle jejich rozpustnosti na rozpustné v tucích, k nimž patří vitamíny A, D, E, a K a na rozpustné ve vodě – vitamíny skupiny B a vitamín C. Nejpřehledněji shrne nejdůležitější vitamíny v ovoci a zelenině tabulka.
Vitamín A
Vitamín A (Axeroftol)
Vitamín A je v tucích rozpustný vitamín, existující ve dvou přirozených formách, z nichž známější je A1 (retinol). Méně známá forma je vitamín A2 (3-dehydroretin). Jeho zdrojem je alfa-karoten, beta-karoten a lykopen, což jsou oranžová a červená barviva. Náš organismus si z provitamínu A betakarotenu dokáže vitamín A sám vytvořit.
Vitamíny skupiny B
Vitamíny skupiny B
Skupina ve vodě rozpustných vitamínů B v sobě zahrnuje nejméně 12 (někdy se uvádí i více) těchto důležitých látek, z nichž každá má v látkové výměně určitou aktivitu. Obsah vitamínů v ovoci a zelenině je rozsáhlá kapitola a hlavně vitamíny skupiny B, proto si v následujících řádcích uvedeme jen některé z nich.
Vitamín C
Vitamín C (kyselina L – askorbová)
Vitamín C je velmi významnou a potřebnou součástí naší stravy, nezbytnou k životu a udržení tělesného zdraví. Je to silný antioxidant, který významě posiluje náš imunitní systém, pomáhá předcházet nachlazením a respiračním chorobám, urychluje regeneraci při fyzické a psychické zátěži, je nezbytný při tvorbě kolagenu a chrupavek a urychuje hojení různých poranění. Podporuje vstřebávání železa a tvorbu bílých krvinek, je důležitý pro růst a zdravý vývoj kostí a zubů.