Kategorie: Ředkvičky

Zavařování ředkviček

Zavařování ředkviček

Ředkvičky jsou zdravá, u nás oblíbená zelenina s charakteristickou pálivou chutí. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvě utržené, ale nedají se moc dlouho skladovat, protože rychle uvadají. Připravují se z nich různé saláty, pomazánky

Ředkvičky sterilované ve sladkokyselém nálevu

Ředkvičky sterilované ve sladkokyselém nálevu recept
Ingredience na ředkvičky sterilované ve sladkokyselém nálevu:
  • menší ředkvičky

Koření (dávka na litrovou sklenici):

  • 1/3 lžičky žlutých hořčičných semínek
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 zrnka pepře

Nálev (na 1 l vody):

  • 0,25 – 0,3 l 8% octa
  • 20 soli
  • 80 g cukru

Příprava receptu na ředkvičky sterilované ve sladkokyselém nálevu:

Z ředkviček odstraníme nať, odřízneme kořínky, dobře je omyjeme, můžeme je i oloupat, dáme do osolené vroucí vody (10 g soli na 1 l vody) a uvaříme téměř doměkka. Potom je scedíme a naplníme do sklenic. Vodu v níž jsme ředkvičky uvařili si necháme na přípravu nálevu a doplníme jí vodou na požadované množství. Do nálevu přidáme dávku soli, sníženou o množství použité k předvaření ředkviček, cukr a přivedeme k varu. Potom přidáme ocet a opět přivedeme k varu. Do sklenic naplněných ředkvičkami přidáme koření, zalijeme nálevem, uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce a sterilujeme. Po

Vitamíny a další látky obsažené v ředkvičkách

Vitamíny a další látky obsažené v ředkvičkách a jejich použití

Ředkvička je všeobecně známá kořenová zelenina. Existuje mnoho jejich odrůd lišících se barvou, velikostí i tvarem bulviček. Na jejich chuť a kvalitu má obecně velký vliv počasí a hlavně vlhkost během vegetace. Vitamíny a další látky obsažené v ředkvičkách, minimální množství kalorií, ale i jejich charakteristická palčivá chuť, je řadí k oblíbeným jarním zeleninám. Jejich nevýhodou je jen, že se nedají dlouho skladovat, protože rychle vadnou.

Vitamíny a další látky obsažené v ředkvičkách

Ředkvičky mají nízkou kalorickou hodnotu, udává se 80 kJ na 100 gramů. V bulvách ředkviček je velké množství vitamínu C a minerálních látek jako například síra, železo, hořčík a vápník. Z dalších cenných látek stojí za