Kategorie: Jeřabiny

Zavařování jeřabin

Zavařování jeřabin recepty

Něco krátce o významu, použití a zavařování jeřabin
Jasně červené plody jeřábu – jeřabiny dozrávají koncem léta. Dají se sbírat od srpna do listopadu a jsou oblíbené pro svůj vysoký obsah vitamínů, hlavně však vitamínu C. Mají ho asi dvakrát více než citróny.

Obsahují i mnoho dalších látek prospěšných našemu organismu. Pomáhají při problémech s trávící soustavou, ledvinami a žlučníkem. Jsou

Jeřabinový kompot

Jeřabinový kompot recept

Jeřabinový kompot se hodí jako doplněk k masu a smetanovým omáčkám. Obzvlášť dobře chutná v kombinaci se zvěřinou.

Ingredience na jeřabinový kompot:
  • právě zralé jeřabiny

Nálev (na 1 litr vody):

  • 750 g cukru
Příprava receptu na jeřabinový kompot:
Jeřabiny otrháme od třapin a stopeček, dobře opereme a necháme odkapat.

Vsypeme do zavařovacích sklenic, dobře setřeseme a zalijeme horkým nálevem.

Jeřabinová marmeláda

Jeřabinová marmeláda recept

Na podzim, když se stromy moravského sladkoplodého jeřábu začervenají záplavou jasně červených jeřabin, stojí za to si z nich připravit pár chutných zavařenin. Mezi ně patří i jeřabinová marmeláda s jablky.

Ingredience na jeřabinovou marmeládu s jablky:
  • asi 60 % dobře vyzrálých jeřabin (nejlépe přešlých prvním mrazíkem)
  • 40 % méně zralých jablek

Na 1 kg protlaku:

  • 600 – 700 g cukru
Příprava receptu na jeřabinovou marmeládu s jablky:
Jeřabiny otrháme od třapin a stopek, dobře propereme, podlijeme trochou vody a dusíme do poloměkka. Potom k nim přidáme omytá, na kousky nakrájená jablka, zbavená stopek a okvětí a dusíme doměkka. Měkké ovoce prolisujeme přes síto a opět dusíme, až protlak začne houstnout. Po částech přidáme cukr a ještě povaříme, než marmeláda dostatečně zhoustne. Ještě vařící jeřabinová