Jeřabinový kompot

Jeřabinový kompot recept

Jeřabinový kompot se hodí jako doplněk k masu a smetanovým omáčkám. Obzvlášť dobře chutná v kombinaci se zvěřinou.

Ingredience na jeřabinový kompot:
    • právě zralé jeřabiny

Nálev (na 1 litr vody):

  • 750 g cukru
Příprava receptu na jeřabinový kompot:
Jeřabiny otrháme od třapin a stopeček, dobře opereme a necháme odkapat.

Vsypeme do zavařovacích sklenic, dobře setřeseme a zalijeme horkým nálevem.

Okraje skleniček otřeme, připevníme víčka, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice s jeřabinovým kompotem hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.

Tipy, rady a postupy při přípravě jeřabinového kompotu
Jeřabinový kompot můžeme také připravit z předem povařených jeřabin. Na něj se hodí nejlépe jeřabiny již ožehnuté prvním mrazíkem. Jeřabiny po otrhání, omytí a odkapání nasypeme do vařícího cukrového nálevu a vaříme, až změknou a začnou se svrašťovat. Nálev připravíme z 1 litru vody a 1,5 kg cukru. Potom je zcedíme (nálev si necháme), naplníme do sklenic, setřeseme a zalijeme vařícím nálevem. Pokud se nám povede jeřabiny naplnit při teplotě nad 85 stupňů, stačí sklenice uzavřít, obrátit dnem vzhůru a už nemusíme sterilovat. V opačném případě jeřabinový kompot sterilujeme 10 minut při teplotě 98 stupňů.

Sterilace jeřabinového kompotu
Před samotnou sterilací předchází zahřátí na určitou teplotu. To by mělo trvat asi 20 minut. Pokud zavařujeme jenom menší množství sklenic s jeřabinovým kompotem, můžeme použít větší hrnec s poklicí, do kterého dáme na dno třeba čistou utěrku (aby nám sklenice nepopraskaly) a použijeme vhodný teploměr. Já používám teploměr od šunkovaru.

Upevnění víček na sklenice s jeřabinovým kompotem
Dobře upevněná víčka na zavařovací sklenici poznáme tak, že při lehkém poklepu nehtem nebo tužkou na střed víčka se ozve zvonivý tón. Víčko bez podtlaku, i když drží, nezní a má vyloženě křaplavý zvuk. Více o zavařování kompotů naleznete níže.

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *