Kategorie: Pektinové látky
Množství pektinu v ovoci
Pektinové látky v ovoci jsou důležité při zpracování ovoce na marmelády, džemy, rosoly a podobně. Každé ovoce má jiný obsah těchto látek a obecně platí, že i méně zralé ovoce má vyšší obsah pektinů. Podle množství pektinu v ovoci určíme, zda musíme při konzervování, přidat průmyslově vyráběné pektinové přípravky.
V domácích podmínkách si můžeme také připravit pektin například z jablek. Větší množství rosolotvorných látek, které nám zajistí dobré želírování, můžeme také docílit kombinací ovoce s menším (např. jahody, třešně, višně) a větším množstvím pekinu (např. rybíz, angrešt, jablka).
Množství pektinu v ovoci – tabulka
V tabulce je uvedeno průměrné, nejvyšší a nejnižší množství pektinu v ovoci v procentech v jedlé části ovoce.
DRUH OVOCE | průměrný | nejvyšší | nejnižší |
angrešt | 0,88 | 1,43 | 0,29 |
bezinky | O,12 | ||
borůvky | 0,37 | 0,49 | 0,26 |
broskve | 0,48 | ||
vinné hrozny | 0,47 | 0,94 | 0,10 |
hrušky | 0,88 | 1,34 | 0,44 |
jablka | 1,00 | 1,49 | 0,49 |
jahody lesní | 1,00 | 1,5 | 0,5 |
jahody zahradní | 0,66 | 0,78 | 0,36 |
maliny | 0,66 | 1,5 | 0,18 |
meruňky | 1,00 | ||
mirabelky | 0,89 | 1,08 | 0,67 |
ostružiny | 0,83 | 1,5 | 0,22 |
rybíz červený | 0,73 | 1,47 | 0,24 |
rybíz černý | 0,89 | 1,6 | 0,11 |
ryngle zelené | 0,88 | 1,14 | 0,25 |
slívy | 0,89 | 1,21 | 0,51 |
švestky | 1,05 | 1,53 | 0,61 |
třešně | 0,46 | 1,45 | 0,11 |
višně | 0,34 |