Kategorie: Fíky
Zavařování fíků
Fíky jsou výtečné, zdravé, pro nás donedávna tak trochu exotické ovoce, které neodmyslitelně patří k nejoblíbenějším plodům, dováženým většinou ze středomoří. Při cestách k jadranu si nelze nepovšimnout fíkovníků, především jejich krásně tvarovaných listů. Můžeme je tam najít ve většině zahradách a sadech, ale vyjímkou nejsou ani volně rostloucí stromy nebo keře. V těchto oblastech je sušení či zavařování fíků zcela běžnou
Fíková marmeláda
Fíková marmeláda nebo džem není v našich zeměpisných šířkách příliš obvyklým a připravovaným receptem. Ale pokud si přivezeme v sezóně z dovolené fíky, které jsou v těchto končinách k mání někdy za velmi příznivě ceny a nestačíme je zkonzumovat čerstvé, je marmeláda z fíků neboli smokví jedním ze způsobů, jak je zužitkovat.
Fíková marmeláda – recept
- 1 kg čerstvých fíků
- 300 – 400 g cukru
- 40 g pektogelu (1 balíček)
- 3 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na fíkovou marmeládu:
Fíky omyjeme, odstraníme stopky, rozkrájíme je na čtvrtky, podlijeme malým množstvím vody a vaříme, než změknou. Rozvařené ovoce po té rozmixujeme tyčovým mixérem.
Směs přivedeme k varu, přidáme pektogel smíchanaý s dvěma lžícemi
Sušení fíků
Fíky (smokve) jsou plody, které jsou neodmyslitelnou součástí prázdninových pobytů u Jaderského moře. Kdo jezdí do Chorvatska, jistě mi dá za pravdu. Ať již čerstvé nebo sušené je můžeme koupit od drobných pěstitelů, na rodinných farmách nebo jsou k mání na každém tržišti. Hlavním exportérem samozřejmě není jen Chorvatsko, ale patří mezi ně i Turecko, Španělsko, Maroko, Tunis, Alžír a další země s vhodnými klimatickými podmínkami. Sušení fíků je