Jak poznáme, že je marmeláda nebo džem hotový

Existuje několik způsobů jak poznáme, že je marmeláda nebo džem hotový. Přesnou dobu ukončení varu marmelády či džemu určíme jednou z rosolotvorných zkoušek. Při provádění zkoušky udržujeme jen mírný var, abychom marmeládu nebo džem nepřevařily.

Rosolotvorné zkoušky
  • Vařící výrobek kápneme na studený talířek a po vychladnutí zkusíme kapku posunout. Zůstane-li kapka vcelku se skrabaceným povrchem můžeme plnit do skleniček.
  • Do kastrolu ponoříme vařečku, pak ji vyndáme a otáčíme ve vodorovné poloze, až marmeláda nebo džem ztuhne. Nakonec necháme stéci na hranu vařečky a stéká-li v souvislé vrstvě a pak padá po větších kusech, ne v kapkách, můžeme var ukončit a naplnit do sklenic.
  • Kápneme-li malé množství do studené vody a klesne-li celistvá kapka až na dno nádoby, máme hotovo.

Více o přípravě marmelád a džemů naleznete níže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *