Kategorie: Borůvky

Zavařování borůvek

Domácí zavařování borůvek

Borůvky jsou oblíbeným letním ovocem hlavně pro svoji výraznou chuť a také pro jejich blahodárné účinky na náš organismus. Obsahují hodně tříslovin a karotenu, který je potřebný pro náš imunitní systém. Borůvky mají protiprůjmové

Borůvkový kompot

Domácí borůvkový kompot
Ingredience na borůvkový kompot:
  • čerstvé, dobře vybarvené, nepřezrálé borůvky

Nálev (na 1 litr vody):

  • 550 g cukru

Příprava receptu na borůvkový kompot:
Přebrané borůvky, opereme, scedíme a necháme odkapat. Opatrně je nasypeme do sklenic a setřeseme. Sklenice zalijeme horkým nálevem, uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 85 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut

Borůvky ve vlastní šťávě

Borůvky ve vlastní šťávě recept

Pokud je borůvková sezóna v plném proudu a my už máme upečený koláč a chtěli bychom ho péci i v jiném období, je na čase si zavařit borůvky ve vlastní šťávě.

Ingredience na borůvky ve vlastní šťávě:
  • čerstvé nepřezrálé borůvky
  • trochu cukru

Příprava receptu na borůvky ve vlastní šťávě:
Přebrané borůvky, opereme, scedíme a necháme okapat.

Opatrně je naplníme do sklenic, posypeme trochou cukru a

Borůvková marmeláda

Domácí borůvková marmeláda

Borůvky jsou nejen velmi lahodným a chutným ovocem, ale mají i příznivé účinky na náš organismus. I když jejich sběr je pracný, určitě stojí za zkoušku udělat si z nich domácí marmeládu. Borůvková marmeláda je výborná například namazaná na pečivo nebo do bílého jogurtu.

Ingredience na borůvkovou marmeládu:
  • čerstvé zralé borůvky

Na 1 kg borůvek:

  • 550 g cukru
  • 40 g pektogelu (1 balíček)
  • 3 g kyseliny citrónové

Příprava receptu na borůvkovou marmeládu:
Borůvky přebereme, dobře propláchneme, necháme odkapat, zvážíme a rozmačkáme.

Potom je dáme do kastrolu a vaříme, až slupky změknou. Chceme-li mít jemnější marmeládu, borůvky prolisujeme sítem.

Rozvařené borůvky za stálého míchání odpařujeme, až se objem

Borůvková marmeláda bez přidaného pektinu

Borůvková marmeláda bez přidaného pektinu recept

Borůvková marmeláda bez přidaného pektinu, se dá připravit kombinací borůvek a jiného ovoce, které obsahuje více rosolotvorných látek (pektinu). V tomto případě použijeme jablka.

Ingredience na borůvkovou marmeládu bez přidaného pektinu:
  • stejná hmotnost rozvařených borůvek a protlaku z málo zralých, případně padaných jablek

Na 1 kg směsi borůvek a jablečného protlaku:

  • 600 g cukru
  • 2 g kyseliny citrónové
Příprava borůvkové marmelády s jablečným protlakem (bez přidaného pektinu):
Jablka omyjeme, zbavíme stopek a zbytků okvětí, nakrájíme na menší kousky, podlijeme trochou vody a přikryté dusíme za občasného zamíchání asi čtvrt hodiny. Pak je prolisujeme.

Borůvky přebereme, propláchneme, rozmačkáme a v kastrolu vaříme za stálého míchání, až se rozvaří a slupky změknou. Borůvky můžeme prolisovat, ale není to nutné.

Borůvkový džem

Borůvkový džem recept

Když je sezóna borůvek, určitě stojí za to připravit si borůvkový džem. Je oblíben nejen kvůli svým výborným chuťovým vlastnostem, ale i pro příznivé účinky borůvek na naše zdraví.

Ingredience na borůvkový džem:
  • čerstvé, dobře vyzrálé a vybarvené borůvky

Na 1 kg borůvek:

  • 550 g cukru
  • 40 g pektogelu
  • 3 g kyseliny citrónové

Příprava receptu na borůvkový džem:
Borůvky přebereme, propláchneme v několika vodách, odvážíme a postupně v dávkách do 1,5 kg dáme do širokého nízkého kastrolu.

Podlijeme je trochou vody a vaříme 3 – 5 minut. Pektogel smícháme s cukrem a za stálého míchání přidáme postupně do vařících borůvek.

Po rozpuštění cukru přidám kyselinu citrónovou. Džem povaříme asi ještě 5

Borůvkový sirup

Borůvkový sirup recept
Ingredience na borůvkový sirup:
  • 1 kg borůvek
  • 1,5 kg pískového cukru
  • 3 – 4 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na borůvkový sirup:
Borůvky přebereme, propereme, rozmačkáma a ve velké sklenici prosypeme po vrstvách cukrem.

Sklenici zakryjeme a necháme v chladu stát 2 – 3 dny, občas je zamícháme. Mírné nakvašení není na

Sušení borůvek

Sušení borůvek v sušičce, troubě i venku

V sezóně borůvek, tohoto výborného a zdravého ovoce, si je můžeme pro pozdější spotřebu nasušit. Pak je můžeme jen tak mlsat a nebo použít jako lidový lék proti průjmu. Na sušení borůvek potřebujeme neporušené