Kategorie: Borůvky
Zavařování borůvek
Borůvkový kompot
- čerstvé, dobře vybarvené, nepřezrálé borůvky
Nálev (na 1 litr vody):
- 550 g cukru
Příprava receptu na borůvkový kompot:
Přebrané borůvky, opereme, scedíme a necháme odkapat. Opatrně je nasypeme do sklenic a setřeseme. Sklenice zalijeme horkým nálevem, uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 85 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut
Borůvky ve vlastní šťávě
Pokud je borůvková sezóna v plném proudu a my už máme upečený koláč a chtěli bychom ho péci i v jiném období, je na čase si zavařit borůvky ve vlastní šťávě.
- čerstvé nepřezrálé borůvky
- trochu cukru
Příprava receptu na borůvky ve vlastní šťávě:
Přebrané borůvky, opereme, scedíme a necháme okapat.
Opatrně je naplníme do sklenic, posypeme trochou cukru a
Borůvková marmeláda
Borůvky jsou nejen velmi lahodným a chutným ovocem, ale mají i příznivé účinky na náš organismus. I když jejich sběr je pracný, určitě stojí za zkoušku udělat si z nich domácí marmeládu. Borůvková marmeláda je výborná například namazaná na pečivo nebo do bílého jogurtu.
- čerstvé zralé borůvky
Na 1 kg borůvek:
- 550 g cukru
- 40 g pektogelu (1 balíček)
- 3 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na borůvkovou marmeládu:
Borůvky přebereme, dobře propláchneme, necháme odkapat, zvážíme a rozmačkáme.
Potom je dáme do kastrolu a vaříme, až slupky změknou. Chceme-li mít jemnější marmeládu, borůvky prolisujeme sítem.
Rozvařené borůvky za stálého míchání odpařujeme, až se objem
Borůvková marmeláda bez přidaného pektinu
Borůvková marmeláda bez přidaného pektinu, se dá připravit kombinací borůvek a jiného ovoce, které obsahuje více rosolotvorných látek (pektinu). V tomto případě použijeme jablka.
- stejná hmotnost rozvařených borůvek a protlaku z málo zralých, případně padaných jablek
Na 1 kg směsi borůvek a jablečného protlaku:
- 600 g cukru
- 2 g kyseliny citrónové
Jablka omyjeme, zbavíme stopek a zbytků okvětí, nakrájíme na menší kousky, podlijeme trochou vody a přikryté dusíme za občasného zamíchání asi čtvrt hodiny. Pak je prolisujeme.
Borůvky přebereme, propláchneme, rozmačkáme a v kastrolu vaříme za stálého míchání, až se rozvaří a slupky změknou. Borůvky můžeme prolisovat, ale není to nutné.
Borůvkový džem
Když je sezóna borůvek, určitě stojí za to připravit si borůvkový džem. Je oblíben nejen kvůli svým výborným chuťovým vlastnostem, ale i pro příznivé účinky borůvek na naše zdraví.
- čerstvé, dobře vyzrálé a vybarvené borůvky
Na 1 kg borůvek:
- 550 g cukru
- 40 g pektogelu
- 3 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na borůvkový džem:
Borůvky přebereme, propláchneme v několika vodách, odvážíme a postupně v dávkách do 1,5 kg dáme do širokého nízkého kastrolu.
Podlijeme je trochou vody a vaříme 3 – 5 minut. Pektogel smícháme s cukrem a za stálého míchání přidáme postupně do vařících borůvek.
Po rozpuštění cukru přidám kyselinu citrónovou. Džem povaříme asi ještě 5
Borůvkový sirup
- 1 kg borůvek
- 1,5 kg pískového cukru
- 3 – 4 g kyseliny citrónové
Borůvky přebereme, propereme, rozmačkáma a ve velké sklenici prosypeme po vrstvách cukrem.
Sklenici zakryjeme a necháme v chladu stát 2 – 3 dny, občas je zamícháme. Mírné nakvašení není na