Kategorie: Špendlíky a mirabelky
Zavařování špendlíků a mirabelek
Špendlíková marmeláda
Ze špendlíků nebo mirabelek, kterých bývá v některých místech okolo cest opravdu velká úroda, se může připravit opravdu dobrá špendlíková marmeláda
- nepřezrálé špendlíky nebo mirabelky
Na 1 kg špendlíkového protlaku:
- 600 g cukru
- 2 g kyseliny citrónové
Špendlíky zbavíme stopek, omyjeme, vypeckujeme, případně pokrájíme, povaříme s malým množstvím vody a prolisujeme. Protlak prudce vaříme asi 20 – 30 minut, potom v několika dávkách přidáme cukr tak, abychom nepřerušily var. S poslední dávkou cukru přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžičce vody. Hotovou špendlíkovou marmeládu naplníme do
Špendlíkový džem
- méně zralé špendlíky nebo mirabelky
Na 1 kg odpeckovaných špendlíků nebo mirabelek:
- 700 g krystalového cukru
- 40 g pektogelu
- 2 g kyseliny citrónové
Špendlíky (mirabelky) zbavíme stopek, opláchneme, necháme odkapat a vypeckujeme. Prosypeme je 500 g cukru, podlijeme trochou vody a 5 minut povaříme. Sundáme z plotýnky a necháme přes noc proslazovat. Druhý den směs opět povaříme, až trochu zhoustne, přidáme pektogel promíchaný se zbývajícím cukrem a opět vaříme. Ke konci varu přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžičce vody.