Kategorie: Papriky
Sušení paprik

Srpen a září jsou hlavní měsíce sklizně mnoha druhů zeleniny, mezi něž patří i papriky. Některé roky je úroda tak velká, že je nestačíme zpracovat v čerstvém stavu, takže přichází na řadu zavařování. Sušení paprik je také jeden ze způsobů, jak si poradit v sezóně s přebytky této plodové zeleniny pro její pozdější využití.
Zavařování paprik
Sterilované papriky ve sladkokyselém nálevu

Koření pro litrovou sklenici:
- 1/2 bobkového listu
- 2 kuličky nového koření
- 1/3 lžičky hořčičného semínka
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,3 l octa
- 80–100 g cukru
- 20–25 g soli
Z paprik vyřízneme jádřince se stopkou, případně i palčivá žebra a nakrájíme je na půlky nebo čtvrtky. Pak je dobře omyjeme, zbavíme semen a dáme do téměř vroucí osolené vody (10 g soli na 1 litr vody).
Papriky vaříme asi 5 minut, potom je urovnáme těsně do zavařovacích sklenic a proložíme opláchnutým kořením. Sklenice zalijeme horkým nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme.
Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po sterilaci sklenice se sterilovanými paprikami ve sladkokyselém nálevu
Sterilované pečené papriky

- 2 kg čerstvých paprik
Nálev:
- 0,8 l vody
- 0,2 l 8% octa
- 20 g soli
- 100 g cukru
- 5 kuliček pepře
- 1/2 bobkového listu
Opláchnuté a osušené papriky opečeme v troubě, slupka však nesmí zhnědnout. Hned po opečení je přendáme do hlubší nádoby, přikryjeme pokličku a necháme chvíli stát.
Pak papriky oloupeme, zbavíme stopek a jádřinců, urovnáme do zavařovacích sklenic a zalijeme horkým nálevem (uvedené ingredience smícháme a přivedeme téměř k varu).
Sklenice uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a
Sterilované lečo

- stejná hmotnost očištěných paprik (červených, žlutých, světle zelených, ne ale tmavě zelených, které můžou způsobit poněkud nahořklou chuť) a rajčat
- sůl
Z paprik vyřízneme jádřince, opláchneme, pokrájíme na nudličky, rajčata na plátky (rajčata můžeme předem ponořit do vařící vody na 1 – 2 minuty, potom přendat do studené a oloupat). Připravenou zeleninu mírně osolíme a v nízké vrstvě dusíme v kastrolu do polohusta. Téměř vařící lečo naplníme do skleniček, okraje otřeme, upevníme víčka a dáme do
Nakládané papriky se zelím

- 6 středně velkých paprik
- 1 kg červeného zelí na naplnění paprik
- 20 g soli
- 30 g cukru
Nálev:
- 0,4 l vody
- 0,2 l 8% octa
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 bobkový list
- 3 kuličky pepře
Očištěné, nadrobno pokrájené zelí osolíme, osladíme, dobře promícháme a necháme 2 hodiny stát. Papriky omyjeme, vykrájíme jádřince, stopky, vnitřní palčivá žebra a dobře vypláchneme, abychom odstranily všechna semena. Papriky naplníme připraveným zelím, urovnáme do dvoulitrové sklenice a zalijeme horkým nálevem (suroviny na nálev smícháme a přivedeme téměř k varu). Sklenici uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů (asi 25 minut), potom při této teplotě sterilujeme ještě 35 minut.