Křehký jablečný závin z nekynutého těsta

Jablečný závin, nebo taky štrůdl, patří už odpradávna mezi naše tradičně nejoblíbenější moučníky. Na jeho přípravu existuje několik receptů z nichž nejjednodušší je z koupeného listového těsta. Nejen na podzim v sezóně jablek je určitě dobré mít po ruce hned několik variant, mezi které patří i recept na křehký jablečný závin z nekynutého těsta.
Recept na křehký jablečný závin z nekynutého těsta
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 150 g rostlinného tuku (Hera, Stela apod.)
- 2 žloutky
- trochu pečivového prášku
- několik lžic mléka – podle potřeby
- 1 vejce na potření
- tuk na vymazání plechu
- moučkový a vanilkový cukr na posypání
Náplň:
- 6 – 8 jablek
- cukr
- 100 – 120 g strouhanky
- kousek másla na opražení strouhanky
- mletá skořice
- ořechy ( 100 g)
- rozinky (2 lžíce)
Příprava nekynutého jablečného závinu:
Na vále promícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, pokrájený rozměklý rostlinný tuk, žloutky a mléko podle potřeby. Vše dobře zpracujeme a těsto uložíme ztuhnout do lednice.
Na pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme strouhanku a osmahneme jí dozlatova. Můžeme jí použít i neosmahnutou, ale opražená na másle je lepší. Strouhanku lze také nahradit rozdrobenými piškoty.
Zchladlé těsto rozdělíme na dvě poloviny a rozválíme na pomoučeném vále do obdélníkového tvaru. Rozválené těsto posypeme trochou strouhanky, oloupanými a na hrubém struhadle nastrouhanými nebo pokrájenými jablky, posekanými vlašskými ořechy a rozinkami.
Potom náplň pocukrujeme, poprášíme mletou skořicí a nakonec ještě znova posypeme strouhankou. Na každé straně musí zůstat kousek volného těsta na svinutí.
Těsto zavineme, okraje přehneme dovnitř a závin opatrně přeneseme na rostlinným tukem vymazaný nebo pečícím papírem vyloženy plech tak, aby spoj byl dole. Povrch závinu potřeme rozšlehaným vejcem a v troubě vyhřáté na 180 stupňů upečeme dozlatova. Upečený křehký jablečný závin z nekynutého těsta posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem. Na náplň můžeme použít i zavařená nastrouhaná jablka.
Napsat komentář