Kategorie: Meruňky
Zavařování meruněk
Meruňkový kompot
- zralé, pěkně vybarvené meruňky s pevnou dužinou
Nálev (na 1 litr vody):
- 550 – 600 g cukru
Příprava receptu na meruňkový kompot:
Meruňky omyjeme, rozkrájíme na půlky a odstraníme pecky.
Půlky meruněk urovnáme řeznou plochou dolů do zavařovacích sklenic, hned zalijeme předem připraveným horkým nálevem a uzavřeme.
Sklenice vložíme do zavařovacího
Meruňky ve vlastní šťávě
- čerstvé meruňky s pevnou dužinou
Na litrovou sklenici:
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce vody
Příprava receptu na meruňky v vlastní šťávě:
Omyté meruňky nakrájíme na půlky, odstraníme pecky, urovnáme do sklenic a prosypeme cukrem.
Do každé sklenice nalijeme lžíci vody, uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Po zahřátí na 100 stupňů při této teplotě sterilujeme 35 minut. Po
Meruňková marmeláda
Meruňková marmeláda patří pro svoji výbornou chuť, aroma a v neposlední řadě i hezkou barvu k nejoblíbenějším způsobům zpracování meruněk.
- méně kvalitní meruňky, můžou být i méně zralé
Na 1 kg meruňkového protlaku:
- 600 g cukru
- 40 g pektogelu (1 balíček)
- 2 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na meruňkovou marmeládu:
Meruňky opereme, odpeckujeme, podlijeme malým množstvím vody a rozvaříme. Měkké meruňky prolisujeme na sítu.
Odváženou dávku dřeně vaříme asi 15 minut. Až se objem zmenší asi o třetinu, přidáme čtvrtinu stanovené dávky cukru a vaříme 5 minut.
Pektogel smícháme s trochou cukru a vmícháme do marmelády. Po chvilce
Meruňkový džem
- tvrdší,méně zralé, avšak dobře vybarvené meruňky
Na 1 kg odpeckovaných meruněk:
- 800 g krystalového cukru
- 6 g kyseliny citrónové
Meruňky dobře omyjeme, zbavíme pecek, rozkrojíme na čtvrtky a dáme do studené vody s kyselinou citrónovou (1 lžička na 1 l vody), aby na vzduchu nehnědly.
Tři čtvrtiny meruněk podlijeme trochou vody a v nízkém kastrolu dusíme doměkka. Potom přidáme asi čtvrtinu dávky cukru a za stálého míchání vaříme dále.
Meruňkový džus
Z meruněk si můžeme připravit spoustu chutných zavařenin. Proč také nezkusit recept na osvěžující domácí meruňkový džus? Navíc na jeho přípravu můžeme spotřebovat přezrálé nebo méně hodnotné a nevzhledné meruňky.
Domácí meruňkový džus – recept
- hodně zralé až přezrálé meruňky
- cukr (na 1 kg rozvařených meruněk asi 200 g)
- kyselina citrónová
Meruňky dobře omyjeme, rozkrájíme na půlky, odstraníme pecky, v kastrolu podlijeme malým množstvím vody a dusíme až zcela změknou.
Potom je odvážíme, na 1 kg meruňek i ze šťávou přidáme 200 g cukru a půl až jednu lžičku kyseliny citrónové a
Sušené meruňky
Také máte rádi sušené ovoce? Udělejte si domácí sušené meruňky. Na to jak usušit meruňky existují dva způsoby – čerstvé nebo předvařené v cukerném roztoku. Na sušení meruněk můžeme použít sušičku, lze je sušit v troubě či na slunci.
Sušené meruňky – recept na sušení meruněk v sušičce, troubě nebo na slunci
- dobře vyzrálé, až přezrálé menší meruňky
Příprava receptu na sušené meruňky:
Meruňky omyjeme, rozkrojíme na půlky a odstraníme pecky.
Než takto připravíme všechny meruňky, vkládáme je do vody s