Meruňkový džus

Meruňkový džus recept

Z meruněk si můžeme připravit spoustu chutných zavařenin. Proč také nezkusit recept na osvěžující domácí meruňkový džus? Navíc na jeho přípravu můžeme spotřebovat přezrálé nebo méně hodnotné a nevzhledné meruňky.

Domácí meruňkový džus – recept

Ingredience na meruňkový džus:
    • hodně zralé až přezrálé meruňky
    • cukr (na 1 kg rozvařených meruněk asi 200 g)
    • kyselina citrónová
Příprava meruňkového džusu:
Meruňky dobře omyjeme, rozkrájíme na půlky, odstraníme pecky, v kastrolu podlijeme malým množstvím vody a dusíme až zcela změknou.

Potom je odvážíme, na 1 kg meruňek i ze šťávou přidáme 200 g cukru a půl až jednu lžičku kyseliny citrónové a vše rozmixujeme.

Meruňkový džus naplníme do zavařovacích sklenic nebo zavařovacích lahví (dnes na trhu je spousta zavařovacích láhví se šroubovacími uzávěry, se kterými se dobře pracuje), okraje sklenic otřeme, uzavřeme, vložíme do zavařovacího hrnce s teplou vodou a můžeme sterilovat (podobně jako kompoty).

Nejdříve zahříváme na požadovanou teplotu, v tomto případě 15 minut na 85 stupňů a při této teplotě sterilujeme 20 minut (platí pro zavařovací sklenice o objemu 720 ml). Po ukončení sterilace sklenice s meruňkovým džusem hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.

Poznámka k přípravě meruňkového džusu
Džus můžeme také konzervovat bez sterilace v zavařovacím hrnci. Ohřejeme ho na teplotu 90 stupňů, při této teplotě udržujeme ještě 5 minut a potom nalijeme do zavařovacích sklenic. Okraje sklenic otřeme, upevníme víčka, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Před konzumací ředíme vodou (můžeme i perlivou) v poměru 1 : 1 nebo 1 : 2. Více o přípravě džusů naleznete níže.
Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *