Kategorie: Okurky

Zavařování okurek

Zavařování okurek recepty

Okurky jsou oblíbená zelenina bohatá na minerální látky a vitamín C. Obsahují velké množství draslíku, takže přirozeně odvodňují organismus. Jinak jsou nízkokalorické, jelikož mají vysoký obsah vody (asi 90%). Nejen proto je domácí zavařování okurek u nás tak oblíbené. Samozřejmě na to mají vliv i výborné chuťové vlastnosti okurek naložených v

Nakládané okurky bez zavařování

Nakládané okurky bez zavařování recept

Takto připravené nakládané okurky bez zavařování jsou tvrdé a křupavé na rozdíl od okurek sterilovaných.

Ingredience na nakládané okurky bez zavařování:
  • čerstvě sklizené okurky nakládačky, štíhlé, dlouhé do 10 cm
  • kopr, cibule nakrájená na kolečka, kolečka mrkve, křenu nebo feferónky

Nálev (na pětilitrovou láhev):

  • 100 g Deka
  • 1/2 l 8 % octa
  • 160 – 200 g cukru
  • voda
Příprava nakládaných okurek bez zavařování:

Na pětilitrovou láhev je potřeba asi 3 kg okurek. Okurky zbavíme stopek a okvětí a namočíme asi na hodinu do studené vody, potom je omyjeme (případně i kartáčkem), propláchneme v několika vodách, až zůstane poslední voda čistá.

Okurky urovnáme do sklenice, proložíme přísadami (koprem a zeleninou podle obliby), zalijeme studeným nálevem, sklenice uzavřeme a uložíme v chladu. Okurky můžeme samozřejmě naplnit i do běžných zavařovacích. sklenic (nejpoužívanější jsou sklenice o

Okurky sterilované ve sladkokyselém nálevu

Okurky sterilované ve sladkokyselém nálevu recept

Okurky sterilované ve sladkokyselém nálevu jsou výborná příloha nebo je lze použít do salátů a různých pomazánek.

Ingredience na okurky sterilované ve sladkokyselém nálevu:
  • čerstvé okurky nakládačky, dlouhé 5 – 9 cm

Přísady (pro litrovou sklenici):

  • 2 kolečka cibule
  • 2 kolečka křenu
  • 2 kolečka mrkve
  • snítka mladého kopru

Koření (pro litrovou sklenici):

  • 2 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1/2 bobkového listu
  • 1/2 lžičky žlutých hořčičných semínek
  • případně 1 hřebíček, špetka tymiánu

Nálev (na 1 l vody):

  • 0,3 l 8 % octa
  • 25 g soli
  • 100 g cukru

Příprava receptu na sterilované okurky ve sladkokyselém nálevu:

Okurky zbavíme stopek a okvětí, namočíme asi na hodinu do studené vody, potom je pořádně omyjeme v několika vodách (případně i kartáčkem až poslední voda zůstane čistá) a necháme okapat.

Na dno zavařovacích sklenic položíme kolečka cibule, mrkve, křen, koření a kopr. Na koření a přísady urovnáme okurky svisle vedle sebe, aby neplavaly. Nahoru položíme pevně napříč vhodné kratší okurky, čímž také upevníme spodní vrstvu.

Okurky zalijeme nálevem horkým 60 – 70 stupňů, sklenice uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.

Po zahřátí na 90 stupňů, potom při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l).

Po ukončení sterilace sklenice se sterilovanými okurkami ve sladkokyselém nálevu hned vyndáme.

Okurkové řezy

Okurkové řezy recept
Ingredience na okurkové řezy:
  • přerostlé okurky nakládačky nebo okurky salátové

Přísady (dávka na litrovou sklenici):

  • 2 kolečka cibule
  • 2 kolečka mrkve
  • 2 kolečka křenu
  • kopr

Koření (dávka na litrovou sklenici):

  • 2 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1/2 bobkového listu
  • 1/2 lžičky hořčičného semínka

Nálev na 1 litr vody:

  • 0,4 l 8% octa
  • 90 – 100 g pískového cukru
  • 25 g soli
Příprava receptu na sterilované okurkové řezy:
Okurkové řezy můžeme zavařovat příčné nebo podélné. Okurky řádně omyjeme a necháme odkapat.

Na přípravu příčných řezů krájíme okurky na řezy silné asi 0,3 cm.

Při přípravě podélných řezů krájíme okurky podélně na půlky nebo čtvrtky, pokud jsou řezy dlouhé rozpůlíme je. Můžeme také lžičkou vyškrábnout jádřince.

Na dno sklenic dáme koření, cibuli, mrkev, křen a kopr. Připravené okurky, zalijeme nálevem teplým asi 70 stupňů, sklenice uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.

Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l).
Po ukončení sterilace sklenice se sterilovanými okurkovými řezy ihned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.

Rychlokvašky

Rychlokvašky recept

Když máte přerostlé okurky nakladačky, určitě stojí za zkoušku naložit si rychlokvašky. Jejich příprava je poměrně jednoduchá a rychlá.

Ingredience na rychlokvašky:
  • čerstvé okurky, dlouhé asi 8 – 12 cm

Koření a přísady:

  • kopr
  • hořčičné semínko
  • celý pepř
  • nové koření
  • vinné nebo višňové listy (nemusí být)

Nálev (na 1 litr vody):

  • 40 – 50 g soli

Příprava receptu na rychlokvašky:
Okurky namočíme na chvíli do studené vody, pak důkladně omyjeme, až zůstane poslední voda čistá. Okurky propícháme vidličkou, naskládáme do 5 litrové sklenice nebo do kameninového hrnce a proložíme kořením. Zalijeme je solným roztokem tak, aby okurky byly zcela ponořené. Sklenici s rychlokvaškami zakryjeme fólií a zavážeme nebo přiklopíme prkénkem a zatížíme závažím. Okurky jsou vykvašené za 3 – 4 týdny.
Musíme je brzy spotřebovat, aby se nezkazily, neustále je udržujeme pod roztokem. Případně je můžeme doplňovat slabým octovým roztokem (na 1 l vody 0,1 l octa a 20 g soli).