Zavařování zeleniny
Zavařování zeleniny je jeden ze způsobů, jak si tuto hodnotnou potravinu dlouhodobě uchovat. Zeleninu v domácnosti většinou zavařujeme ve sladkokyselém nálevu. Sterilujeme jí v jednom druhu nebo ve směsích. Zeleninu nejdříve dobře očistíme, popřípadě oloupeme a pokud je třeba pokrájíme na vhodné tvary. Většinu druhů předváříme (vyjma okurek apod.) v osolené vodě (10 g soli na 1 l vody) například mrkev, fazolky, kedlubny, papriky, feferónky a zelí. V okyselené vodě předvařujeme například květák, cibulky, celer a brokolici tak dlouho, až sklouzne z vidlice. Zavařování různých druhů zeleniny se liší především v použitém nálevu, přísadách a koření. Zeleninu plníme do zavařovacích sklenic, zalijeme horkým nálevem, přičemž do nálevu můžeme použít vodu z ováření.
Sklenice uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s teplou vodou asi 60 stupňů. Po zahřátí na sterilační teplotu 90 stupňů (asi 20 minut) při této teplotě sterilujeme. Sklenice 0,7 – 0,9 l zavařujeme 25 minut, sklenice 0,4 – 0,5 l 20 minut. Potom sklenice ze zavařovacího hrnce hned vyndáme a necháme vychladnout nebo ochladíme v horké vodě do které pomalu, aby nám sklenice nepopraskaly, přiléváme studenou vodu.