Kategorie: Kedlubny
Zavařené kedlubnové zelí
Zavařené kedlubnové zelí je určené pro pozdější rychlou přípravu této výborné a oblíbené přílohy. Potom ho používáme stejně jako nakládané hlávkové zelí.
- čerstvé mladé kedlubny
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,25 l 8% octa
- 25 g soli
- 50 g cukru
Omyté kedlubny oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle na nudličky. Postupně je krátce ovaříme v osolené vodě (10 g soli na 1 l vody), vyndáme a necháme odkapat.
Ovařené kedlubny naplníme do zavařovacích sklenic a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Zavařování kedluben
Kedluben je velmi oblíbená košťálová zelenina, obsahující hlavně hodně vitamínů a vlákniny. Nejlepší ke konzumaci je samozřejmě čerstvý, ale dobré jsou i různé tepelné úpravy. V kuchyni mají kedlubny mnohostranné využití. Za syrova se hodí do různých salátů a pomazánek nebo je můžeme zapékat, vařit i
Kedlubny ve sladkokyselém nálevu
- čerstvé mladé kedlubny
Přísady a koření (dávka pro litrovou sklenici):
- 1/2 lžičky žlutých hořčičných semínek
- 2 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- 1/2 bobkového listu
- 2 řezy cibule
- podle chuti chilli nebo feferónky
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,3 l octa
- 20 g soli
- 100 g cukru
Příprava receptu na sterilované kedlubny ve sladkokyselém nálevu:
Kedlubny omyjeme, oloupeme, nakrájíme na hranolky, dáme do osolené vroucí vody (na 1 l vody 10 g soli) a uvaříme doměkka.
Potom kedlubny propláchneme studenou vodou, necháme odkapat, naplníme do zavařovacích sklenic, proložíme kořením, cibulí a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Sklenice se zavařenými kedlubnami po té hned vyndáme z hrnce a necháme vychladnout. Sterilované kedlubny podáváme bez další úpravy jako přílohu.
Sterilovaný kedlubnový salát
- čerstvé mladé kedlubny
Přísady a koření (dávka pro litrovou sklenici):
- 2 zrnka pepře
- 2 řezy cibule
Nálev (na 1 l vody):
- 0,25 l 8% octa
- 30 g soli
- 100 g cukru
Příprava receptu na sterilovaný kedlubnový salát:
Kedlubny omyjeme, oloupeme, nastrouháme na hrubším struhadle na nudličky, krátce povaříme v osolené vodě (10 g soli na 1 l vody) a necháme odkapat. Kedlubny naplníme do zavařovacích sklenic, proložíme nadrobno nakrájenou cibulí, kořením a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Sklenice se zavařeným kedlubnovým salátem hned po té z hrnce vyndáme.