Příprava džusu

Pomerančový džus

Z většiny druhů ovoce a z mrkve můžeme udělat dobré džusy. Ovoce může být přezrálé, padané nebo jinak méně hodnotné. Příprava džusu není nikterak složitá.

Ovoce nebo mrkev nejdříve očistíme, odstraníme nejedlé části, tvrdší druhy ovoce předem podusíme v troše vody. Potom je rozmixujeme, dochutíme cukrem a kyselinou citrónovou a přecedíme přes jemný cedník.

Džusy sterilujeme buď k přímému pití nebo jako polotovar.

  • K přímému pití – rozmixované ochucené ovoce nebo mrkev rozředíme vodou (na 1 l protlaku přidáme 1 – 2 l vody)
  • Jako polotovar – sterilujeme neředěný džus. Ředíme ho až při podávání. Tento způsob je lepší, protože nespotřebujeme tolik sklenic.

Džusy sterilujeme v zavařovacích sklenicích jako kompoty. Zahříváme je 15 minut na 85 stupňů a při této teplotě sterilujeme 20 minut (sklenice o obsahu 720 ml). Nebo ohřejeme džus v kastrolu na 90 stupňů a při této teplotě ho udržujeme 5 minut. Potom ho plníme do zavařovacích sklenic, okraje sklenic otřeme, zavíčkujeme, sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Související recepty: