Kategorie: Zelí
Kysané zelí ve sklenici
Domácí kysané zelí ve sklenici si můžeme naložit, kdykoliv na něj dostaneme chuť. Jeho příprava je snadná a rychlá.
- hlávka zelí (asi 1,5 kg nakrouhaného zelí)
- 2 lžičky soli
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 šroubovací sklenice o obsahu 720 ml nebo jedna větší
Ze zelí odstraníme špatné listy, rozkrojíme napůl, nakrájíme nebo nakrouháme na jemné nudličky a dáme do větší plastové mísy.
Přidáme sůl a kmín, dobře promícháme a necháme chvíli odležet.
Zavařování zelí
Domácí kysané zelí
- 10 kg nakrouhaného zelí
- 150 – 200 g soli
- 20 g kmínu
- 150 g cibule
- podle chuti jablka, mrkev nebo jedlé jeřabiny
Ze zelí odstraníme špatné listy, nakrájíme na půlky a nakrájíme nebo nakrouháme na jemné nudličky. Nakrouhané zelí naplníme do kameninové nádoby nebo pětilitrových sklenic. Při tom prosypáváme solí, kmínem, cibulí nakrájenou na kolečka, případně jablky, kolečky mrkve nebo očištěnými jeřabinami. Jednotlivé vrstvy dobře upěchujeme,
Zavařené kysané zelí
- 1 kg kysaného zelí
- 10 g cukru krupice
Kysané zelí i se šťávou smícháme s cukrem, po částech zahřejeme téměř k varu (90 – 95 stupňů) a hned naplníme do sklenic. Sklenice uzavřeme víčky, dáme do
Nakládané červené zelí
- čerstvé, dobře vyzrálé červené zelí
- sůl
Nálev:
- 0,8 l 8% octa
- 0,2 l vody
- 1 lžíce hořčičného semínka
- 1 lžička celého pepře
- 1 lžička kuliček nového koření
Ze zelí odstraníme špatné listy, rozkrojíme napůl a nakrájíme nebo nakrouháme (bez košťálu). Dáme vše do mísy, prosypeme solí, promícháme a necháme 24 hodin stát v chladu.
Potom zelí důkladně vymačkáme, dáme do sklenic, zalijeme octovým nálevem, zakryjeme dvojitým navlhčeným celofánem, povážeme a uložíme v temnu a chladu.
Příprava nálevu: koření zalijeme octem a vodou, přivedeme k varu, povaříme 5 minut a necháme pod pokličkou vychladnout.
Sterilované zelí
- čerstvé bílé nebo červené zelí
Koření (dávka pro litrovou sklenici):
- 2 kuličky nového koření
- 3 kuličky pepře
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,3 l 8% octa
- 100 g cukru
- 20 g soli
Z hlávek zelí odstraníme špatné listy, nakrájíme nebo nakrouháme na nudličky. Po částech ho dáme do vroucí osolené vody (na 1 l vody 10 g soli) a povaříme asi 10 minut.
Potom zelí necháme odkapat a naplníme do zavařovacích sklenic. Při tom ho prokládáme kořením. Sklenice zalijeme horkým nálevem, uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Po zahřátí na 90 stupňů sterilujeme při této teplotě 25 minut (skenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut sklenice 0,3 – 0,5 l). Potom sterilované zelí hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.