Kategorie: Sterilované zeleninové směsi a saláty
Zimní salát
- stejné díly mrkve, celeru, petržele a bílého zelí
Koření (pro litrovou sklenici):
- 1/4 lžičky chilli koření nebo 1 – 2 feferónky
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,3 l 8% octa
- 80 – 100 g cukru
- 20 – 25 g soli
Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na hranolky a zelí na čtverečky.
Celer a petržel dáme do osolené vroucí vody (10 g soli na 1 l) a vaříme 15 minut. Potom předvaříme mrkev rovněž 15 minut.
Nakrájené zelí povaříme v osolené vodě asi 10 minut. Zeleninu necháme dobře odkapat, v míse promícháme a naplníme do zavařovacích sklenic.
Přidáme koření nebo omyté feferónky, zalijeme horkým nálevem a uzavřeme
Sterilovaný zeleninový salát
- stejný díl paprik, celeru, cibule a mrkve
Koření(dávka pro litrovou sklenici):
- 1/2 lžičky hořčičných semínek
- 3 celé pepře
- 2 zrnka nového koření
- 2 hřebíčky
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,3 l 8% octa
- 20 g soli
- 80 g cukru
Očištěné papriky nakrájíme na proužky, celer a mrkev na hranolky a cibuli na kolečka. Celer a mrkev povaříme odděleně v mírně osolené vodě (10 g soli na 1 l vody) asi 15 minut.
Papriky povaříme 5 minut ve vývaru z celeru. Předvařenou zeleninu a syrovou cibuli urovnáváme ve vrstvách do zavařovacích sklenic, proložíme kořením a zalijeme horkým nálevem.
Příprava nálevu: vývar z celeru doplníme vodou na příslušné množství, přidáme cukr, sůl (dávku sníženou o množství použité při předváření zeleniny), přivedeme k varu, přilijeme ocet a opět přivedeme k varu.
Domácí čalamáda
Domácí čalamáda je výborná a univerzální příloha hlavě k masitým pokrmům.
- libovolný podíl okurek, zelených (červených) rajčat, dužnatých červených nebo zelených paprik, cibule a bílého zelí
Koření (dávka pro litrovou sklenici):
- 1 bobkový list
- 1/3 lžičky hořčičného semínka
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,3 l 8% octa
- 20 g soli
- 80 g cukru
Omyté a očištěné papriky nakrájíme na proužky, vložíme do vařící osolené vody (10 g soli na 1 l vody) a povaříme 5 minut, pak je vyndáme.
Zelí zbavíme špatných listů a košťálu a nakrájíme na proužky. Vložíme ho do vařící osolené vody (10 g soli na 1 l vody), povaříme 10 minut, scedíme a necháme odkapat.
Okurky omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká půlkolečka. Rajčata nakrájíme na půlky a ovaříme doměkka v osolené vodě.
Zeleninu skládáme po vrstvách do zavařovacích sklenic, proložíme kořením, zalijeme horkým nálevem a uzavřeme.
Sterilovaná zelenina do bramborového salátu
Sterilovaná zelenina do bramborového salátu se používá nejen k přípravě bramborového, ale i francouzského, vlašského nebo fazolového salátu.
- přibližně stejné díly očištěné mrkve, celeru a vyloupaného hrášku, cibule
Koření (dávka pro litrovou sklenici):
- 4 kuličky pepře
- kousek bobkového listu
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,2 l 8% octa
- 25 g soli
- 60 g cukru
Očištěný celer rozkrájíme na plátky (asi 8 mm silné) a pokud je třeba hned je dáme do vody okyselené kyselinou citrónovou, aby na vzduchu nezhnědly, než pokrájíme všechen celer. Pokrájený celer ovaříme v osolené vodě (na 1 litr 10 g soli), až lehce sklouzne, když ho nabodneme na vidlici. Potom ho ochladíme ve studené vodě a nakrájíme na kostičky.
Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka nebo plátky (silné asi 8 mm), ovaříme asi 10 – 15 minut v osolené vodě (10 g soli na 1 litr vody) doměkka. Potom mrkev vyndáme, ochladíme ve studené vodě a nakrájíme také na kostičky.