Domácí čalamáda
Domácí čalamáda je výborná a univerzální příloha hlavě k masitým pokrmům.
- libovolný podíl okurek, zelených (červených) rajčat, dužnatých červených nebo zelených paprik, cibule a bílého zelí
Koření (dávka pro litrovou sklenici):
- 1 bobkový list
- 1/3 lžičky hořčičného semínka
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,3 l 8% octa
- 20 g soli
- 80 g cukru
Omyté a očištěné papriky nakrájíme na proužky, vložíme do vařící osolené vody (10 g soli na 1 l vody) a povaříme 5 minut, pak je vyndáme.
Zelí zbavíme špatných listů a košťálu a nakrájíme na proužky. Vložíme ho do vařící osolené vody (10 g soli na 1 l vody), povaříme 10 minut, scedíme a necháme odkapat.
Okurky omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká půlkolečka. Rajčata nakrájíme na půlky a ovaříme doměkka v osolené vodě.
Zeleninu skládáme po vrstvách do zavařovacích sklenic, proložíme kořením, zalijeme horkým nálevem a uzavřeme.
Příprava nálevu: pokud je třeba, vývar z paprik doplníme vodou na potřebné množství, přidáme sůl (dávku snížíme o množství k předváření) a cukr, přivedeme k varu, přilijeme ocet a přivedeme opět k varu.
Sklenice s domácí čalamádou dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace se domácí čalamáda hned z hrnce vyndá a nechá vychladnout.
Napsat komentář