Kategorie: Patisony
Zavařování patisonů
Patison je zelenina příbuzná dýni, charakteristická svým zploštělým tvarem a výraznými žebry. Plody patisonu jsou většinou bílé barvy, ale mohou být i žluté, oranžové a zelené. Tak jako dýně mají pozitivní účinky na naše zdraví. Působí příznivě na naše trávení, pomáhají odplavovat škodliviny z našeho organismu a
Sterilované patisony
Ingredience na sterilované patisony:
- čerstvé mladé patisony
Koření a přísady (pro litrovou sklenici):
- 3 kuličky pepře
- 3 kuličky nového koření
- 1/2 bobkového listu
- 1/2 lžičky hořčičných semínek
- 2 řezy cibule
- podle chuti 1 – 2 feferónky
Nálev na (1 litr vody):
- 0,25 – 0,3 l octa
- 60 – 80 g cukru
- 20 g soli
Omyté patisony oloupeme, nakrájíme na hranolky, dáme do zavařovacích sklenic a proložíme řezy cibule a kořením. Sklenice s patisony zalijeme horkým nálevem, uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice se sterilovanými patisony hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.
Poznámka ke sterilovaným patisonům
Sterilované patisony mají velmi jemnou chuť. Chceme-li je mít ostřejší, před sterilací přidáme do sklenic jednu nebo dvě feferónky, jak je uvedeno v ingrediencích. Více o zavařování zeleniny naleznete zde.
Sterilované patisony mají velmi jemnou chuť. Chceme-li je mít ostřejší, před sterilací přidáme do sklenic jednu nebo dvě feferónky, jak je uvedeno v ingrediencích. Více o zavařování zeleniny naleznete zde.