Zimní salát
Ingredience na zimní salát:
- stejné díly mrkve, celeru, petržele a bílého zelí
Koření (pro litrovou sklenici):
- 1/4 lžičky chilli koření nebo 1 – 2 feferónky
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,3 l 8% octa
- 80 – 100 g cukru
- 20 – 25 g soli
Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na hranolky a zelí na čtverečky.
Celer a petržel dáme do osolené vroucí vody (10 g soli na 1 l) a vaříme 15 minut. Potom předvaříme mrkev rovněž 15 minut.
Nakrájené zelí povaříme v osolené vodě asi 10 minut. Zeleninu necháme dobře odkapat, v míse promícháme a naplníme do zavařovacích sklenic.
Přidáme koření nebo omyté feferónky, zalijeme horkým nálevem a uzavřeme víčky. Sklenice dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice se zimním salátem hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.
Poznámka k přípravě zimního salátu
Zimní salát můžeme připravit také bez sterilace se zálivkou připravenou z Deka. Také koření můžeme pozměnit dle obliby. Více o zavařování zeleniny naleznete níže.
Zimní salát můžeme připravit také bez sterilace se zálivkou připravenou z Deka. Také koření můžeme pozměnit dle obliby. Více o zavařování zeleniny naleznete níže.
Napsat komentář