Sterilovaná zelenina do bramborového salátu

Sterilovaná zelenina do bramborového salátu recept

Sterilovaná zelenina do bramborového salátu se používá nejen k přípravě bramborového, ale i francouzského, vlašského nebo fazolového salátu.

Ingredience na sterilovanou zeleninu do bramborového salátu:
    • přibližně stejné díly očištěné mrkve, celeru a vyloupaného hrášku, cibule

Koření (dávka pro litrovou sklenici):

  • 4 kuličky pepře
  • kousek bobkového listu

Nálev (na 1 litr vody):

  • 0,2 l 8% octa
  • 25 g soli
  • 60 g cukru
Příprava receptu na sterilovanou zeleninu do bramborového salátu:

Očištěný celer rozkrájíme na plátky (asi 8 mm silné) a pokud je třeba hned je dáme do vody okyselené kyselinou citrónovou, aby na vzduchu nezhnědly, než pokrájíme všechen celer. Pokrájený celer ovaříme v osolené vodě (na 1 litr 10 g soli), až lehce sklouzne, když ho nabodneme na vidlici. Potom ho ochladíme ve studené vodě a nakrájíme na kostičky.

Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka nebo plátky (silné asi 8 mm), ovaříme asi 10 – 15 minut v osolené vodě (10 g soli na 1 litr vody) doměkka. Potom mrkev vyndáme, ochladíme ve studené vodě a nakrájíme také na kostičky.

Hrášek vyloupeme, vložíme do téměř vařící vody a zahříváme při mírném varu asi 10 minut. Pak jej také ochladíme ve studené vodě. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostičky a s ostatními druhy zeleniny a s kořením nasypeme do zavařovacích sklenic.

Příprava nálevu: vývar z celeru doplníme vodou na potřebné množství, přidáme sůl (dávku snížíme o množství použité k předvaření) a cukr, přivedeme k varu, přilijeme ocet a opět přivedeme k varu.

Zeleninu zalijeme horkým nálevem, sklenice uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme ještě 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Potom se sterilovaná zelenina do bramborového salátu hned z hrnce vyndá a nechá vychladnout.

Tipy ke sterilované zelenině do bramborového salátu
Přidáme-li k zelenině ovařené feferónky nebo chilli papričky, připravíme pikantní zeleninový salát.
Připravujeme-li jen jednu nebo dvě sklenice sterilované zeleniny na bramborový salát, můžeme místo nálevu do každé sklenice (720 ml) nalít 50 – 60 ml octa, přidat 15 g cukru (1 lžíce), 5 g soli (1 lžička) a zeleninu zalijeme vařící vodou nebo vodou z ováření zeleniny (se sníženou dávkou soli z předváření). Více o zavařování zeleniny naleznete níže.
Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *