Borůvkový kompot

Domácí borůvkový kompot
Ingredience na borůvkový kompot:
    • čerstvé, dobře vybarvené, nepřezrálé borůvky

Nálev (na 1 litr vody):

  • 550 g cukru

Příprava receptu na borůvkový kompot:
Přebrané borůvky, opereme, scedíme a necháme odkapat. Opatrně je nasypeme do sklenic a setřeseme. Sklenice zalijeme horkým nálevem, uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 85 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice s borůvkovým kompotem hned vyndáme z hrnce. Kompotované borůvky se někdy slepí dohromady. Zabráníme tomu tak, že sklenice obrátíme a mírně protřepáváme po vychlazení i při skladování.

Tipy, rady a postupy při přípravě borůvkového kompotu
Borůvky jsou nejen chutné a aromatické ovoce, ale mají i příznivé účinky na naše zdraví. V lidovém lékařství se odvaru z listů používá hlavně při cukrovce na snížení hladiny cukrů v těle, ale také při žaludečních křečích, zánětu močového ústrojí nebo střevních potížích. Plody se používají proti průjmu, příznivě působí na cévy, dezinfekčně při zánětu ústní dutiny a hrtanu a na regeneraci oční sítnice. Borůvkový kompot patří k nejchutnějším zavařeninám.

Příprava nálevu na borůvkový kompot:
Nálev v borůvkovém kompotu upravuje chuť ovoce, vytěsní vzduch mezi plody a umožňuje dobré prohřátí při sterilaci. Množství nálevu potřebné k zalití ovoce tvoří asi 1/3 obsahu ve sklenicích. U ovoce hodně natěsnaného ve sklenicích je spotřeba nálevu menší, proto můžeme připravit nálev sladší (dávka cukru se zvýší asi o 20%). Množství cukru uvedeného v receptu na borůvkový kompot můžeme i snížit, pokud chceme kompot s nižším energetickým obsahem.

Sterilace borůvkového kompotu:
Před samotnou sterilací předhází zahřátí na určitou teplotu. To by mělo trvat asi 20 minut. Pokud zavařujeme jenom menší množství sklenic, můžeme použít větší hrnec s poklicí, do kterého dáme na dno dřevěnou mřížku nebo třeba čistou utěrku (aby nám sklenice nepopraskaly) a použijeme vhodný teploměr. Sterilované borůvky se někdy slepí dohromady. Zabráníme tomu tak, že po vychladnutí a během skladování borůvkovým kompotem mírně protřepáváme. Více o zavařování kompotů naleznete níže.

Související články a recepty:

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *