Borůvkový džem

Borůvkový džem recept

Když je sezóna borůvek, určitě stojí za to připravit si borůvkový džem. Je oblíben nejen kvůli svým výborným chuťovým vlastnostem, ale i pro příznivé účinky borůvek na naše zdraví.

Ingredience na borůvkový džem:
    • čerstvé, dobře vyzrálé a vybarvené borůvky

Na 1 kg borůvek:

  • 550 g cukru
  • 40 g pektogelu
  • 3 g kyseliny citrónové

Příprava receptu na borůvkový džem:
Borůvky přebereme, propláchneme v několika vodách, odvážíme a postupně v dávkách do 1,5 kg dáme do širokého nízkého kastrolu.

Podlijeme je trochou vody a vaříme 3 – 5 minut. Pektogel smícháme s cukrem a za stálého míchání přidáme postupně do vařících borůvek.

Po rozpuštění cukru přidám kyselinu citrónovou. Džem povaříme asi ještě 5 minut, přičemž sbíráme tvořící se pěnu. Je-li džem hotový můžeme vyzkoušet kápnutím na studený talířek. Po vychladnutí se pokusíme kapku posunout prstem. Zůstane-li vcelku se zkrabaceným povrchem je džem hotový.

Ještě vařící borůvkový džem naplníme do skleniček, okraje otřeme a upevníme víčka. Skleničky s borůvkovým džemem otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Tipy při přípravě borůvkového džemu
Protože borůvky obsahují méně pektinových látek, je třeba použít při přípravě borůvkového džemu pektogel nebo jiný konzervant. Pokud se tomu chceme vyhnou, můžeme borůvky kombinovat s ovocem, které má vyšší obsah pektinových látek jako například jablka. Více o přípravě džemů naleznete níže.
Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *