Borůvkový džem
Když je sezóna borůvek, určitě stojí za to připravit si borůvkový džem. Je oblíben nejen kvůli svým výborným chuťovým vlastnostem, ale i pro příznivé účinky borůvek na naše zdraví.
- čerstvé, dobře vyzrálé a vybarvené borůvky
Na 1 kg borůvek:
- 550 g cukru
- 40 g pektogelu
- 3 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na borůvkový džem:
Borůvky přebereme, propláchneme v několika vodách, odvážíme a postupně v dávkách do 1,5 kg dáme do širokého nízkého kastrolu.
Podlijeme je trochou vody a vaříme 3 – 5 minut. Pektogel smícháme s cukrem a za stálého míchání přidáme postupně do vařících borůvek.
Po rozpuštění cukru přidám kyselinu citrónovou. Džem povaříme asi ještě 5 minut, přičemž sbíráme tvořící se pěnu. Je-li džem hotový můžeme vyzkoušet kápnutím na studený talířek. Po vychladnutí se pokusíme kapku posunout prstem. Zůstane-li vcelku se zkrabaceným povrchem je džem hotový.
Ještě vařící borůvkový džem naplníme do skleniček, okraje otřeme a upevníme víčka. Skleničky s borůvkovým džemem otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Protože borůvky obsahují méně pektinových látek, je třeba použít při přípravě borůvkového džemu pektogel nebo jiný konzervant. Pokud se tomu chceme vyhnou, můžeme borůvky kombinovat s ovocem, které má vyšší obsah pektinových látek jako například jablka. Více o přípravě džemů naleznete níže.
Napsat komentář