Jahodový džem
- jahody (mohou být méně zralé, ale dobře vybarvené)
Na 1 kg očištěných jahod:
- 700 g cukru krystal
- 40 g pektogelu (1 balíček)
- 3 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na jahodový džem:
Jahody dobře propereme a zbavíme stopek a kališních lístků. Po té je podlijeme 4 lžícemi vody a rychle uvedeme do varu.
K jahodám vsypeme čtvrtinu dávky cukru a vaříme asi čtvrt hodiny. Pak přisypeme pektogel promíchaný s trochou cukru (asi 2 lžíce).
Po chvilce přidáme zbytek krystalového cukru a vaříme až džem začne rosolovat. Ke konci varu přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžičce vody. Při varu průběžně sbíráme vytvořenou pěnu.
Jestli je džem hotový můžeme vyzkoušet například kápnutím na studený talířek. Po vychladnutí se pokusíme kapku posunout. Zůstane-li kapka vcelku se zkrabaceným povrchem, je džem hotový. Ještě horký jahodový džem plníme až po okraje do skleniček, okraje rychle otřeme, uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Jednu dávku džemu připravujeme nejvýše z 1,5 kg jahod. Jahodový džem můžeme připravit také z předem proslazených jahod. Množství použitých surovin je stejné jako u předešlého receptu. Rozdíl je v tom, že očištěné a omyté jahody promícháme s poloviční dávkou cukru a necháme přes noc proslazovat. Druhý den směs přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme mírným varem, až se tekutina z jahod v dostatečném množství odpaří. Pak přidáme pektogel s trochou cukru a potom už je postup stejný jako u receptu uvedeného výše.
Protože jahody obsahují méně pektinových látek, používáme při přípravě jahodového džemu rosolotvorné látky, v tomto případě pektogel. Pokud se tomu chceme vyhnout, můžeme jahody kombinovat s ovocem, které má vyšší obsah pektinových látek jako například rybíz nebo angrešt. Více o přípravě džemů naleznete níže.
Související články a recepty:
Napsat komentář