Borůvková marmeláda bez přidaného pektinu
Borůvková marmeláda bez přidaného pektinu, se dá připravit kombinací borůvek a jiného ovoce, které obsahuje více rosolotvorných látek (pektinu). V tomto případě použijeme jablka.
- stejná hmotnost rozvařených borůvek a protlaku z málo zralých, případně padaných jablek
Na 1 kg směsi borůvek a jablečného protlaku:
- 600 g cukru
- 2 g kyseliny citrónové
Jablka omyjeme, zbavíme stopek a zbytků okvětí, nakrájíme na menší kousky, podlijeme trochou vody a přikryté dusíme za občasného zamíchání asi čtvrt hodiny. Pak je prolisujeme.
Borůvky přebereme, propláchneme, rozmačkáme a v kastrolu vaříme za stálého míchání, až se rozvaří a slupky změknou. Borůvky můžeme prolisovat, ale není to nutné.
Smícháme borůvky a jablečný protlak a vaříme, až se objem zmenší asi o třetinu a přidáme asi čtvrtinu cukru. Směs vaříme dáme asi 5 minut, přidáme po částech zbytek cukru tak, abychom pokud možno nepřerušili var a vaříme dáme, než marmeláda zhoustne. Ke konci přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžíci vody. Vařící marmeládu naplníme do sklenic, okraje otřeme, upevníme víčka, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Jestli je borůvková marmeláda bez přidaného pektinu hotová můžeme vyzkoušet například kápnutím na studený talířek. Po vychladnutí se pokusíme kapku posunout. Zůstane-li kapka vcelku se zkrabaceným povrchem, je marmeláda hotová. Více o přípravě marmelád naleznete níže.
Napsat komentář