Rebarborová marmeláda se zázvorem

Rebarborová marmeláda se zázvorem recept

Rebarborová marmeláda se zázvorem je jeden ze způsobů konzervace této, pikantní zeleniny.

Ingredience na rebarborovou marmeládu se zázvorem:
      • 1 kg očištěných rebarborových řapíků
      • 1 kg cukru
      • kousek celého zázvoru
Příprava receptu na rebarborovou marmeládu se zázvorem:
Rebarborové řapíky omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kousky, spaříme vroucí vodou a necháme odkapat.

Rebarboru dáme po vrstvách do mísy, prosypeme cukrem a necháme přes noc stát. Druhý den dáme směs do kastrolu, přidáme zázvor (zavázaný v řídkém plátýnku) a za stálého míchání vaříme asi 20 minut, než začne marmeláda rosolovat.

Nakonec zázvor odstraníme, vařící rebarborovou marmeládu se zázvorem naplníme do skleniček, okraje otřeme, upevníme víčka, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Marmeládu používáme na pomazání palačinek, lívanců, pečiva nebo do bílého jogurtu.

Poznámka k přípravě rebarborové marmelády se zázvorem
Při koupi rebarborových řapíků je dobré vybírat ty červenější, protože nejsou tak kyselé jako ty zelené. Pokud jí sklidíte na zahrádce, je třeba hned odstranit listy, aby řapíky nezavadly. Listy nikdy nepoužíváme!

Jestli je rebarborová marmeláda se zázvorem hotová můžeme vyzkoušet kápnutím na studený talířek. Po vychladnutí se pokusíme kapku posunout. Zůstane-li kapka vcelku se zkrabaceným povrchem, je marmeláda hotová. Více o přípravě marmelád najdete níže.

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *