Třešňová marmeláda

Třešňová marmeláda recept

Domácí třešňová marmeláda je jeden ze způsobů, jak v sezóně zpracovat toto u nás tak oblíbené ovoce. Je výborná, velmi aromatická a navíc má i krásnou barvu.

Třešňová marmeláda – recept

Ingredience na přípravu třešňové marmelády:
    • čerstvé zralé třešně, nejlépe tmavé odrůdy

Na 1 kg třešňového protlaku:

  • 600 g cukru
  • 40 g pektogelu (1 balíček)
  • 3 g kyseliny citrónové

Příprava receptu na třešňovou marmeládu:
Omyté třešně zbavíme stopek a pecek a vytékající šťávu při tom zachytíme.

Jednoduchý návod na odpeckování třešní naleznete zde – Jak vypeckovat třešně bez odpeckovače – video.

Třešně zalijeme několika lžícemi vody a přiklopené dusíme doměkka. Po té je prolisujeme na sítu nebo rozemeleme.

Protlak odvážíme a vaříme v širokém kastrolu 15 – 20 minut. Až se objem zmenší asi o třetinu, přidáme čtvrtinu dávky cukru a vaříme 5 minut. Pektogel smícháme asi se dvěma lžícemi cukru a vmícháme do marmelády, po rozpuštění přisypeme pomalu zbývající cukr a vaříme dále.

Ke konci varu přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžíci vody. Utvoří-li se při vaření pěna, sebereme ji až ke konci varu. Když marmeláda zhoustne, naplníme ji až po okraje do sklenic, okraje rychle otřeme a připevníme víčka.

Skleničky s třešňovou marmeládou obrátíme dnem vzhůru a necháme vyhladnout. Před uskladněním skleničky otřeme vlhkou utěrkou.

Tipy, rady a postupy při přípravě třešňové marmelády
Marmelády připravujeme z ovoce, které může být méně kvalitní i trochu poškozené, ne však nahnilé. Marmeládu odpařujeme v dávkách do 1,5 kg ovocného protlaku. Třešně obsahují méně pektinových látek, proto při přípravě třešňové marmelády použijeme pektogel.

Marmeládu můžeme připravit i ze dvou až tří druhů součastně zrajícího ovoce, přičemž použijeme ovoce s vyšším obsahem pektinu a nemusíme přidávat žádné pektinové přípravky. V tomto případě můžeme kombinovat třešně (asi 70%), které doplníme červeným nebo černým rybízem nebo angreštem. Každé ovoce podusíme zvlášť doměkka, prolisujeme, smícháme dohromady a odpařujeme. Když se zmenší objem asi o 1/3 přidáme po částech cukr tak, aby se nepřerušil var. Vaříme do zhoustnutí.

Jestli je třešňová marmeláda hotová poznáme několika způsoby. Jedním z nich je, když vařící marmeládu kápneme na studený talířek a po vychladnutí zkusíme kapku posunou prstem, měla by zůstat vcelku se skrabaceným povrchem. Více o přípravě marmelád naleznete níže.

Související články a recepty:

 

komentář Třešňová marmeláda

  1. Katka napsal:

    Dobrý den, je mi 41 let a dodala jsem si odvahy a marmeládu jsem vyzkoušela. Svou první marmeládu v životě! A úspěšně! Recept popsán dokonale, neváhala jsem u ničeho :-))) Nikdy není pozdě začít s něčím novým 😉 Katka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *