Třešňová povidla
V třešňové sezóně si můžeme z tohoto výborného ovoce přiravit trochu netradiční recept na třešňová povidla.
-
-
- velmi zralé, až přezrálé třešně
- na 1 kg třešňového protlaku 50 – 70 g cukru
-
Příprava receptu na třešňová povidla:
Třešně zbavíme stopek a opereme. Jsou-li červivé, namočíme je na jednu 1 hodinu do vlažného solného roztoku (na 1 l vody 20 g soli).
Potom je dobře propláchneme, podlijeme malým množstvím vody a rozvaříme doměkka. Rozvařené třešně prolisujeme přes sítko, přičemž odstraníme pecky (povidla získají vařením celých třešní i s peckami dobrou jadernou příchuť a vůni).
Prolisované třešně vaříme v širokém kastrolu za stálého míchání, až podstatně zhoustnou a až se jejich objem odpaří asi na čtvrtinu hmotnosti syrových třešní. Před koncem varu třešně přisladíme. Při vaření musíme povidla stále míchat, aby se nepřipálila. Var ukončíme, až povidla nespadávají ze lžíce.
Horká třešňová povidla naplníme do sklenic, upevníme víčka a otočím dnem vzhůru. Nebo povidla po naplnění do sklenic a vychladnutí potřeme konzervačním roztokem a povážeme celofánem nebo uzavřeme víčky.
Barvu a konzistenci třešňových povidel můžeme zlepšit přidáním asi 10 % černého rybízu. Povidla jsou rozvařené ovoce zahuštěné odpařením vody do tuhé konzistence. Odpařením vody se zahustí obsah cukrů a kyselin a tím se zamezí škodlivé činnosti mikroorganismů a není nutné je dále sterilovat. Pokud chceme mít jistotu, že nám třešňová povidla vydrží déle, krátce je sterilujeme při teplotě 85 stupňů, stačí asi 10 minut.
Více o přípravě povidel naleznete zde.
Napsat komentář