Angreštová povidla

Angreštová povidla

Pokud máte přebytek angreštu, určitě stojí za to vyzkoušet angreštová povidla. Navíc při jejich přípravě můžeme zpracovat i angrešt přezrálý nebo horší kvality.

Ingredience na angreštová povidla:
    • dobře vyzrálý, případně i přezrálý angrešt
    • trochu cukru
Příprava receptu na angreštová povidla:
Angrešt zbavíme okvětí a stopek, dobře omyjeme a buď umeleme na mlýnku na maso nebo nejdříve podusíme s trochou vody doměkka a potom prolisujeme na sítu.

Připravený amgrešt vaříme za stálého míchání, až se jeho objem odpaří asi na třetinu. Angreštová povidla nepatrně přisladíme a ještě krátce povaříme. Kdy jsou povidla hotová, poznáme tak, že nespadávají ze lžíce. Naplníme je do sklenic, po vychladnutí potřeme konzervačním roztokem a uzavřeme. Nebo hned po naplnění sklenic horkými povidly připevníme víčka, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Skladujeme v suchu a chladu.

Poznámka k přípravě angreštových povidel

Povidla jsou rozvařené ovoce zahuštěné odpařením vody do tuhé konzistence. Odpařením vody se zahustí obsah cukrů v ovoci a kyselin a tím se zamezí škodlivé činnosti mikroorganismů a není nutné je dále sterilovat.

Pokud chceme mít jistotu, že nám povidla vydrží déle, můžeme je po naplnění a uzavření krátce sterilovat asi 10 minut při teplotě 85 stupňů. Více o přípravě povidel naleznete níže.

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *