Jahodový rozvar
Jahodový rozvar, někdo také zná pod názvem kleveta, je vlastně polotovar a jeden ze způsobů konzervace tohoto výborného sezóního ovoce. V zimě se nám určitě bude hodit, protože má široké využití. Používáme ho jako pomazánku na pečivo, jako doplněk k moučníkům, pudinkům, do palačinek, na tvarohové knedlíky, k přípravě ovocných pohárů a podobně. Rozvar (kleveta) z jahod má řidší konzistenci než džem.
Jahodový rozvar – recept
- dobře vyzrálé jahody
Na 1 kg očištěných jahod:
- 250 – 300 g cukru krystal
Jahody omyjeme, odstraníme stopky a kališní lístky, podlijemem několika lžícemi vody a za stálého míchání vaříme, než jahody změknou.
Při vaření přidáváme po částech cukr a po poslední dávce vaříme ještě asi 10 minut.
Jahodový rozvar sejmeme z plotýnky, vařící nalijeme do čistých skeniček, okraje rychle otřeme, hned upevníme víčka, skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Ovocné rozvary můžeme připravovat ze všech druhů ovoce, které může být i horší jakosti, přezrálé, nikoliv však měkké, aby se hned nerozvařilo a nerozpadlo. Měly bychom jej vařit v širokém kastrolu, z množství ovoce asi do 1 kg na jednu várku.
Napsat komentář