Jahodový rozvar

Jahodový rozvar recept

Jahodový rozvar, někdo také zná pod názvem kleveta, je vlastně polotovar a jeden ze způsobů konzervace tohoto výborného sezóního ovoce. V zimě se nám určitě bude hodit, protože má široké využití. Používáme ho jako pomazánku na pečivo, jako doplněk k moučníkům, pudinkům, do palačinek, na tvarohové knedlíky, k přípravě ovocných pohárů a podobně. Rozvar (kleveta) z jahod má řidší konzistenci než džem.

Jahodový rozvar – recept

Ingredience na jahodový rozvar:
    • dobře vyzrálé jahody

Na 1 kg očištěných jahod:

  • 250 – 300 g cukru krystal
Příprava jahodového rozvaru:

Jahody omyjeme, odstraníme stopky a kališní lístky, podlijemem několika lžícemi vody a za stálého míchání vaříme, než jahody změknou.

Při vaření přidáváme po částech cukr a po poslední dávce vaříme ještě asi 10 minut.

Jahodový rozvar sejmeme z plotýnky, vařící nalijeme do čistých skeniček, okraje rychle otřeme, hned upevníme víčka, skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Poznámka k přípravě jahodového rozvaru
Ovocné rozvary můžeme připravovat ze všech druhů ovoce, které může být i horší jakosti, přezrálé, nikoliv však měkké, aby se hned nerozvařilo a nerozpadlo. Měly bychom jej vařit v širokém kastrolu, z množství ovoce asi do 1 kg na jednu várku.
Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *