Chřest ve sladkokyselém nálevu

Nakládaný chřest
Ingredience na sterilování chřestu ve sladkokyselém nálevu:
    • čerstvé hlavičky chřestu v průměru nejméně 15 mm

Nálev (na 1 litr vody):

  • 0,15 l 8% octa
  • 100 g cukru
  • 20 g soli

Příprava receptu na chřest ve sladkokyselém nálevu:
Chřest omyjeme, odřízneme dřevnaté konce a tužší spodní část oškrábeme. Chřest svážeme do malých svazků, ponoříme do osolené vroucí vody (10 g soli na 1 l vody) a uvaříme doměkka. Potom ho necháme odkapat, odstraníme nitě a hlavičkami nahoru dáme do zavařovacích sklenic. Zalijeme horkým nálevem, sklenice uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,5 l). Sklenice s chřestem ve sladkokyselém nálevu po té hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.

Tip ke sterilovanému chřestu ve sladkokyselém nálevu
Stejným způsobem můžeme zavařovat i zlomky chřestu. Chřest naložený ve sladkokyselém nálevu můžeme použít k přípravě salátů nebo ho jen přelít majonézou a podávat jako přílohu. Více o zavařování zeleniny naleznete níže.

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *