Křen s jablky

Křen s jablky recept

Sterilovaný křen s jablky je pikantní pochoutka k vařenému nebo grilovanému masu. Díky sterilaci nám vydrží opravdu dlouho.

Ingredience na křen s jablky:
      • 250 g strouhaného křenu
      • 70 g strouhaných jablek
      • 0,05 l 8% octa
      • 3 – 4 g cukru
      • 5 g soli
      • 3 lžičky vody
Příprava receptu na křen s jablky:

Křen oloupeme a nastrouháme najemno (je třeba mít při ruce kapesníky, protože si určitě popláčete).

Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a také nastrouháme.

Všechny suroviny smícháme dohromady, naplníme do skleničky a uzavřeme víčkem. Skleničku (pro milovníky křenu nebude určitě jen jedna, na kterou je toto množství) dáme do zavařovacího hrnce s vodou a sterilujeme.

Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 20 minut. Po sterilaci hned křen s jablky z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.

Tipy při přípravě křenu s jablky
Před samotnou sterilací předchází zahřátí na určitou teplotu, to by mělo trvat okolo 20 minut. Protože v tomto případě budeme určitě zavařovat menší množství, můžeme použít na zavařování obyčejný hrnec s poklicí, do kterého dáme na dno dřevěnou mřížku nebo třeba čistou utěrku (aby nám sklenice nepopraskaly) a použijeme vhodný teploměr. Těsnost zavařených sklenic s křenem s jablky poznáme po ochlazení poklepem na víčko. To by mělo vydávat dutý zvuk. Více o zavařování zeleniny naleznete níže.
Související články a recepty:

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *