Křen s jablky
Sterilovaný křen s jablky je pikantní pochoutka k vařenému nebo grilovanému masu. Díky sterilaci nám vydrží opravdu dlouho.
Ingredience na křen s jablky:
- 250 g strouhaného křenu
- 70 g strouhaných jablek
- 0,05 l 8% octa
- 3 – 4 g cukru
- 5 g soli
- 3 lžičky vody
Křen oloupeme a nastrouháme najemno (je třeba mít při ruce kapesníky, protože si určitě popláčete).
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a také nastrouháme.
Všechny suroviny smícháme dohromady, naplníme do skleničky a uzavřeme víčkem. Skleničku (pro milovníky křenu nebude určitě jen jedna, na kterou je toto množství) dáme do zavařovacího hrnce s vodou a sterilujeme.
Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 20 minut. Po sterilaci hned křen s jablky z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.
Tipy při přípravě křenu s jablky
Před samotnou sterilací předchází zahřátí na určitou teplotu, to by mělo trvat okolo 20 minut. Protože v tomto případě budeme určitě zavařovat menší množství, můžeme použít na zavařování obyčejný hrnec s poklicí, do kterého dáme na dno dřevěnou mřížku nebo třeba čistou utěrku (aby nám sklenice nepopraskaly) a použijeme vhodný teploměr. Těsnost zavařených sklenic s křenem s jablky poznáme po ochlazení poklepem na víčko. To by mělo vydávat dutý zvuk. Více o zavařování zeleniny naleznete níže.
Před samotnou sterilací předchází zahřátí na určitou teplotu, to by mělo trvat okolo 20 minut. Protože v tomto případě budeme určitě zavařovat menší množství, můžeme použít na zavařování obyčejný hrnec s poklicí, do kterého dáme na dno dřevěnou mřížku nebo třeba čistou utěrku (aby nám sklenice nepopraskaly) a použijeme vhodný teploměr. Těsnost zavařených sklenic s křenem s jablky poznáme po ochlazení poklepem na víčko. To by mělo vydávat dutý zvuk. Více o zavařování zeleniny naleznete níže.
Související články a recepty:
Napsat komentář