Vdolky z kynutého těsta

Vdolky z kynutého těsta

Z mládí se mi vybavuje spousta výborných jídel a moučníků, které vařila a pekla moje babička. Vdolky z kynutého těsta jsou jedním z nich. Jako děti jsme chodily potají do lednice na výborný krém, kterými je zdobila. Všichni jsme jim říkali „vdolky s parádou“. Ráda si tuto dobu připomenu, občas je upeču a velmi chutnají i mým dětem (samozřejmě, že na krém chodí do lednice také).

Recept na vdolky z kynutého těsta

Ingredience na vdolky:
  • 500 g hladké mouky
  • 1 vejce do těsta + 1 vejce na potření
  • 100 g másla nebo rostlinného tuku
  • 30 g droždí
  • 200 ml mléka
  • 10 g cukru
  • sůl
  • tuk na vymazání plechu
  • švestková povidla na namazání

Krém:

  • 1/2 l mléka
  • 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
  • 1 máslo
  • moučkový cukr podle chuti

Příprava vdolků z kynutého těsta:

V části vlažného mléka rozmícháme droždí s cukrem a trochou mouky a necháme vykynout kvásek.

Po té z mouky, vejce, zbytku vlažného mléka, vykynutého kvásku, rozehřátého másla a špetky soli vypracujeme vláčné těsto a necháme jej na teplém místě vykynout (asi 1 hodinu).

Po vykynutí těsto přeložíme na pomoučený plech, rozdělíme na 10 – 12 dílů, vypracujeme z nich bochánky a necháme je ještě chvíli kynout.

Potom je přeložíme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů dozlatova (asi 20 minut).

Po upečení vdolky překrojíme a namažeme švestkovými povidky. Krém můžeme naplnit do cukrářské zdobičky nebo jednoduše nanést lžičkou, jako to často pro urychlení dělám já.

Příprava krému
Z mléka a polohrubé mouky uvaříme hladkou kaši a necháme ji vychladnout. Potom dobře rozmícháme másto s cukrem, po částech přidáme uvařenou kaši a vymícháme hladký krém.

Tipy k přípravě vdolků z kynutého těsta

Těsto na kynuté vdolky zadělávám také v domácí pekárně. Na dno nádoby dám tekuté ingredience (mléko, rozpuštěný tuk, vejce), přidám mouku, do ní udělám důlek, kam rozdrobím droždí a zahrnu. Do rohů dám cukr a sůl. Podle typu pekárny se zadá program těsto nebo kynuté těsto. Na zdobení vdolků nemusíme samozřejmě připravovat krém, ale můžeme je ozdobit šlehačkou či tvarohem. Vdolky můžeme před pečením posypat mákem a solí a podávat na slano třeba jako přílohu k hrachové polévce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *