Vdolky z kynutého těsta
Z mládí se mi vybavuje spousta výborných jídel a moučníků, které vařila a pekla moje babička. Vdolky z kynutého těsta jsou jedním z nich. Jako děti jsme chodily potají do lednice na výborný krém, kterými je zdobila. Všichni jsme jim říkali „vdolky s parádou“. Ráda si tuto dobu připomenu, občas je upeču a velmi chutnají i mým dětem (samozřejmě, že na krém chodí do lednice také).
Recept na vdolky z kynutého těsta
- 500 g hladké mouky
- 1 vejce do těsta + 1 vejce na potření
- 100 g másla nebo rostlinného tuku
- 30 g droždí
- 200 ml mléka
- 10 g cukru
- sůl
- tuk na vymazání plechu
- švestková povidla na namazání
Krém:
- 1/2 l mléka
- 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
- 1 máslo
- moučkový cukr podle chuti
Příprava vdolků z kynutého těsta:
V části vlažného mléka rozmícháme droždí s cukrem a trochou mouky a necháme vykynout kvásek.
Po té z mouky, vejce, zbytku vlažného mléka, vykynutého kvásku, rozehřátého másla a špetky soli vypracujeme vláčné těsto a necháme jej na teplém místě vykynout (asi 1 hodinu).
Po vykynutí těsto přeložíme na pomoučený plech, rozdělíme na 10 – 12 dílů, vypracujeme z nich bochánky a necháme je ještě chvíli kynout.
Potom je přeložíme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů dozlatova (asi 20 minut).
Po upečení vdolky překrojíme a namažeme švestkovými povidky. Krém můžeme naplnit do cukrářské zdobičky nebo jednoduše nanést lžičkou, jako to často pro urychlení dělám já.
Příprava krému
Z mléka a polohrubé mouky uvaříme hladkou kaši a necháme ji vychladnout. Potom dobře rozmícháme másto s cukrem, po částech přidáme uvařenou kaši a vymícháme hladký krém.
Těsto na kynuté vdolky zadělávám také v domácí pekárně. Na dno nádoby dám tekuté ingredience (mléko, rozpuštěný tuk, vejce), přidám mouku, do ní udělám důlek, kam rozdrobím droždí a zahrnu. Do rohů dám cukr a sůl. Podle typu pekárny se zadá program těsto nebo kynuté těsto. Na zdobení vdolků nemusíme samozřejmě připravovat krém, ale můžeme je ozdobit šlehačkou či tvarohem. Vdolky můžeme před pečením posypat mákem a solí a podávat na slano třeba jako přílohu k hrachové polévce.








Napsat komentář