Moravské dušené zelí
Kdo má rád jako přílohu zelí, určitě stojí za to připravit si moravské dušené zelí, které je zahuštěné jíškou.
- 1 menší hlávka zelí
- 1 cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- sádlo nebo olej
- 1 cibule
- kmín
- ocet
- sůl
- cukr
Zelí očistíme, vyřízneme košťál, pokrájíme nebo nakrouháme na tenké nudličky, dáme do kastrolu, spaříme vroucí vodou a po chvíli zelí slijeme.
Potom ho podlijeme trochou vody, přidáme kmín, sůl a za občasného zamíchání dusíme doměkka.
Na sádle nebo oleji osmahneme dozlatova nadrobno pokrájenou cibulku, zaprášíme moukou a zlehka opražíme.
Připravenou jíškou zelí zahustíme. Můžeme ještě přidat najemno nastrouhaný syrový brambor. Ke konci zelí dochutíme cukrem, octem a solí. Moravské dušené zelí má výraznou sladkokyselou chuť.
Dušené zelí podáváme jako přílohu k pečenému masu nebo drůbeži s knedlíkem. Výborné jsou také bramborové knedlíky – bosáky. Recept přikládám: Bosáky.
Poznámka k receptu na moravské dušené zelí
Recept na dušené zelí zahuštěné jíškou a bramborem pochází z Moravy. Jelikož tam mám příbuzné, ale ne jenom proto, připravuji zelí jako přílohu jedině podle tohoto receptu a všichni u nás doma si ho velmi oblíbili. Zelí můžeme použít bílé i červené, hlávkové i kysané. Kysané zelí samozřejmě již neokyselujeme jen dochutíme cukrem a solí. Hlávkové zelí si můžeme naložit i sami doma.















Napsat komentář