Bosáky
Pravé bosáky jsou bramborové knedlíky připravené bez mouky a vajec jen z brambor.
- 1 kg vařených brambor ve slupce
- 1 kg syrových brambor
- sůl
1kg brambor uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout.
Syrové brambory oloupeme, nastrouháme na hodně jemném struhadle a přes plátěnou utěrku z nich vymačkáme vodu.
Na vál si nastrouháme na jemném struhadle vařené brambory a k nim přidáme nastrouhané brambory syrové. Škrob z vymačkané vody z brambor přidáme k bramborám na vál. Osolíme a pořádně dohromady propracujeme. Z těsta tvarujeme navlhčenou rukou knedlíky, asi do velikosti větší hrsti.
Bosáky zavařujeme do osolené vroucí vody a vaříme asi 20 minut.
Poznámka k receptu na bosáky
Tento recept výhradně z brambor pochází ze Šumavy. Je to výborná příloha k huse, kachně nebo pečenému masu se zelím. Dají se také podávat třeba i s gulášem.
Recept na dušené zelí přikládám: Moravské dušené zelí.










Napsat komentář