Bosáky

Jihočeské bosáky recept

Pravé bosáky jsou bramborové knedlíky připravené bez mouky a vajec jen z brambor.

Ingredience na přípravu bosáků:
  • 1 kg vařených brambor ve slupce
  • 1 kg syrových brambor
  • sůl
Příprava bosáků:

1kg brambor uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout.

Syrové brambory oloupeme, nastrouháme na hodně jemném struhadle a přes plátěnou utěrku z nich vymačkáme vodu.

Na vál si nastrouháme na jemném struhadle vařené brambory a k nim přidáme nastrouhané brambory syrové. Škrob z vymačkané vody z brambor přidáme k bramborám na vál. Osolíme a pořádně dohromady propracujeme. Z těsta tvarujeme navlhčenou rukou knedlíky, asi do velikosti větší hrsti.

bosaky-pred-varenim

Bosáky zavařujeme do osolené vroucí vody a vaříme asi 20 minut.

Poznámka k receptu na bosáky

Tento recept výhradně z brambor pochází ze Šumavy. Je to výborná příloha k huse, kachně nebo pečenému masu se zelím. Dají se také podávat třeba i s gulášem.
Recept na dušené zelí přikládám: Moravské dušené zelí.

kachna-s-bosakem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *