Černý kořen ve sladkokyselém nálevu

Černý kořen ve sladkokyselém nálevu recept
Ingredience na černý kořen ve sladkokyselém nálevu:
    • rovné černé kořeny s bílou nebo nažloutlou dužinou

Koření a přísady (dávka pro litrovou sklenici):

  • 1 lžička žlutých hořčičných semínek
  • 2 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 1/2 cibule
  • případně 1 – 2 feferónky

Nálev (na 1 litr vody):

  • 0,25 l 8% octa
  • 100 g cukru
  • 20 g soli
Příprava receptu na černý kořen ve sladkokyselém nálevu:

Černý kořem důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a oškrábeme černou vrstvu.

Hned ho dáváme do vody okyselené kyselinou citrónovou (1 rovná lžička na 1 l vody), aby nezhnědl.

Očištěný kořen nakrájíme na kolečka a ovaříme v osolené vodě (10 g soli na 1 l vody) téměř doměkka.

Vše naplníme do zavařovacích sklenic, na jejichž dno jsme dali koření, proložíme kolečky cibule a případně kousky očištěné feferónky.

Sklenice zalijeme horkým nálevem, uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.

Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice s černým kořenem ve sladkokyselém nálevu hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.

Poznámka k černému kořeni ve sladkokyselém nálevu
Při loupání a krájení černého kořene si musíme dát pozor, protože z něj vytéká hustá, bílá, lepivá šťáva, velmi rychle oxiduje a kořen by nám hned zčernal. Proto je důležité, hned po oloupání ho ponořit do roztoku kyseliny citrónové nebo vody s trochou octa. Při přípravě je dobré použít rukavice.
Více o zavařování zeleniny naleznete níže.
Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *