Černý kořen ve sladkokyselém nálevu
- rovné černé kořeny s bílou nebo nažloutlou dužinou
Koření a přísady (dávka pro litrovou sklenici):
- 1 lžička žlutých hořčičných semínek
- 2 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 1/2 cibule
- případně 1 – 2 feferónky
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,25 l 8% octa
- 100 g cukru
- 20 g soli
Černý kořem důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a oškrábeme černou vrstvu.
Hned ho dáváme do vody okyselené kyselinou citrónovou (1 rovná lžička na 1 l vody), aby nezhnědl.
Očištěný kořen nakrájíme na kolečka a ovaříme v osolené vodě (10 g soli na 1 l vody) téměř doměkka.
Vše naplníme do zavařovacích sklenic, na jejichž dno jsme dali koření, proložíme kolečky cibule a případně kousky očištěné feferónky.
Sklenice zalijeme horkým nálevem, uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice s černým kořenem ve sladkokyselém nálevu hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.
Při loupání a krájení černého kořene si musíme dát pozor, protože z něj vytéká hustá, bílá, lepivá šťáva, velmi rychle oxiduje a kořen by nám hned zčernal. Proto je důležité, hned po oloupání ho ponořit do roztoku kyseliny citrónové nebo vody s trochou octa. Při přípravě je dobré použít rukavice.
Více o zavařování zeleniny naleznete níže.









Napsat komentář