Ředkvičky sterilované ve sladkokyselém nálevu
- menší ředkvičky
Koření (dávka na litrovou sklenici):
- 1/3 lžičky žlutých hořčičných semínek
- 2 kuličky nového koření
- 2 zrnka pepře
Nálev (na 1 l vody):
- 0,25 – 0,3 l 8% octa
- 20 soli
- 80 g cukru
Příprava receptu na ředkvičky sterilované ve sladkokyselém nálevu:
Z ředkviček odstraníme nať, odřízneme kořínky, dobře je omyjeme, můžeme je i oloupat, dáme do osolené vroucí vody (10 g soli na 1 l vody) a uvaříme téměř doměkka. Potom je scedíme a naplníme do sklenic. Vodu v níž jsme ředkvičky uvařili si necháme na přípravu nálevu a doplníme jí vodou na požadované množství. Do nálevu přidáme dávku soli, sníženou o množství použité k předvaření ředkviček, cukr a přivedeme k varu. Potom přidáme ocet a opět přivedeme k varu. Do sklenic naplněných ředkvičkami přidáme koření, zalijeme nálevem, uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů, při této teplotě sterilujeme ještě 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Sklenice se sterilovanými ředkvičkami ve sladkokyselém nálevu po sterilaci hned z hrnce vyndáme.
Neoloupané sterilované ředkvičky změní po sterilaci barvu na červenohnědou. Přibližná spotřeba na sklenici o obsahu 0,7 l je 400 g očištěných ředkviček a 0,3 l nálevu. Takto zavařené ředkvičky můžeme přidávat do zeleninových salátů nebo je servírovat jako přílohu. Více o zavařování zeleniny naleznete níže.
Související články a recepty:









Napsat komentář