Slepované linecké cukroví
Když jsou vánoční svátky za dveřmi, většina hospodyněk přemýšlí a hledá v receptech, kolik druhů cukroví letos upeče. Existuje spousta klasických i méně známých druhů, jednoduchých či pracnějších. Mezi ty tradiční patří již odpradávna slepované linecké cukroví, bez kterého si ani dnes většina lidí nedokáže představit vánoční atmosféru. Oblibu si získalo i pro svojí nenáročnost.
Slepované linecké cukroví – recept
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- nastrouhaná citrónová kůra
- marmeláda na slepení
- tuk na vymazání plechu
Příprava receptu na slepované linecké cukroví:
Do mouky na vále přidáme cukr, pokrájené změklé máslo (rostlinný tuk), žloutek a špetku strouhané citrónové kůry.
Ze surovin vypracujeme těsto a necháme v lednici asi hodinu odležet.
Na pomoučeném vále ho vyválíme a vykrajujeme tvary (půlku plných a půlku s vykrojeným středem).
Vykrájené linecké cukroví klademe na plech vymazaný nebo vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů pár minut. Vychladlé slepujeme marmeládou. Linecké cukroví můžeme také pocukrovat, a to již slepené nebo ještě před slepením jen horní díly, aby se cukr nedostal na marmeládovou náplň.
Poznámka k lineckému cukroví:
Na počátku, ještě před pečením, některé hospodyňky řeší otázku, jak dlouho před Vánocemi péci a plnit linecké cukroví. Na odležení nám stačí asi tak 14 dní, potom bude na vánočním stole již krásně vláčné a jen se rozplyne na jazyku. Linecké cukroví slepujeme pikantní marmeládou jako je rybízová, malinová, třešňová a višňová.








Napsat komentář