Kategorie: Špenát

Jak zmrazit listový špenát

Jak zmrazit listový špenát postup

Špenát je u nás velmi oblíbená a rozšířená zelenina. K přímé spotřebě se používá v jarním a podzimním období, mražený po celý rok. Obsahuje kromě provitamínu A velké množství vitamínů C, E, B, B2, K a také spoustu minerálních látek, zejména jód, vápník a železo. Kyslina šťavelová, ve špenátu obsažená, která váže vápník, však při větší spotřebě špenátu ochuzuje lidský organismus o tento důležitý prvek. Špenát podporuje činnost štítné žlázy a zažívání, nedoporučuje se však při onemocnění ledvin. Takže jak zmrazit listový špenát pro pozdější použití?

Jak zmrazit listový špenát

Úrodu špenátu můžeme zmrazit vcelku nebo před mražením rozmixovat.

Celé špenátové listy
Špenát přebereme, dobře propláchneme studenou vodou a zalijeme vroucí vodou. Asi po minutě slijeme ochladíme vodou studenou a necháme na cedníku odkapat. Spařený špenát naplníme do mikrotenových sáčků v množství na jedno použití, přičemž vytlačíme vzduch, uzavřeme a zmrazíme.

Rozmixované špenátové listy
Špenátové listy celé nebo pokrájené opět spaříme vroucí vodou jako v předešlém postupu a necháme odkapat. Po té je trochu pomixujeme (ne úplně na kaši), například ponorným mixérem. Naporcujeme je do mikroténových sáčků a zmrazíme. Špenátové pyré rozmixované najemno se dobře mrazí v kelímcích nebo silikonových formičkách, třeba i na muffiny. Naplněné silikonové formičky dáme na tácu do mrazáku, po zmrazení je vyklepneme, dáme do mikrotenového sáčku a dáme zpět do mrazáku. Tímto způsobem můžeme zpracovat i samotné špenátové řapíky.

Zmrazený špenát používáme stejně jako čerstý. Používáme ho jako přílohu, na polévku, zapékáme s těstovinami či noky, pod maso a podobně. Více o zmrazení některých surovin naleznete zde Zmrazování ovoce zeleniny a hub.