Zavařování jahod
Jahody jsou jedny z nejoblíbenějších plodů našich zahrad. Je to výborné, šťavnaté, sladké a aromatické ovoce. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale i zavařování jahod je oblíbenou úpravou tohoto ovoce pro svojí výbornou chuť a vůni. Obsahují hodně vitamínu C, který se při zachování správného postupu při zavařování uchovává.
Pro nízký obsah pektinových látek připravujeme pomazánky (marmelády, džemy) z jahod s pektinovými přípravky nebo je můžeme kombinovat s protlakem z rybízu nebo angreštu. Kompoty připravujeme z pevných, červeně zbarvených jahod střední velikosti. Pro přípravu džemů můžeme použít méně zralé jahody, které jsou však už dobře zbarvené. Z jahod přezrálých nebo méně kvalitních děláme marmeládu, šťávu, sirup, džus nebo klevetu. Čerstvé zralé jahody můžeme také zmrazit.















Napsat komentář