Koprová omáčka
Koprová omáčka je jídlo, které někdo miluje, ale je spousta lidí, kteří ho nemohou ani cítit. Moje rodina patří do té první skupiny, proto jí v sezóně kopru, která však není příliš dlouhá, vařím poměrně často. Ale i v zimě si můžeme tuto smetanovou omáčku uvařit. Proto pokud mám přebytek kopru, což se většinou nestává, naložím si ho do mírně kyselého nálevu a sterilovaný kopr mohu použít, kdy se mi zachce. Kromě čerstvho a sterilovaného kopru můžeme použít i kopr v soli, sušený či mražený.
Koprová omáčka – recept z čerstvého i sterilovaného kopru
- 50 g másla
- 60 – 70 g hladké mouky
- svazek kopru (může být i kopr sterilovaný)
- 200 ml smetany
- 200 ml mléka
- cukr
- sůl
- ocet nebo citrónová šťáva
Máslo rozehřejeme v kastrolu, přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku.
Zředíme jí vodou nebo vývarem z masa či kostí, dobře rozmícháme, podle potřeby zředíme mlékem a za občasného zamíchání dobře povaříme (asi 1/2 hodiny).
Mezitím kopr opláchneme ve studené vodě, pokrájíme a spaříme (přelijeme vroucí vodou). Použijeme-li sterilovaný kopr, nespařujeme, jenom posekáme.
Do povařeného základu vložíme kopr, vylepšíme smetanou, podle chuti přisolíme, přisladíme, přikyselíme octem nebo citrónovou šťávou a necháme přejít varem. Koprovou omáčku podáváme s vařeným hovězím masem nebo vařenými či ztracenými vejci a jako příloha se hodí knedlík nebo brambor.
Napsat komentář