Červená řepa ve sladkokyselém nálevu
Červená řepa ve sladkokyselém nálevu je nejčastější úprava používaná při zavařování této hodnotné a zdraví prospěšné kořenové zeleniny.
- červená řepa
Koření a přísady (pro litrovou sklenici):
- 1/3 lžičky fenyklu nebo 1/4 lžičky anýzu
- 30 g křenu
Nálev (na 1 l vody):
- 0,3 – 0,35 l 8 % octa
- 70 – 80 g cukru
- 20 – 25 g soli
Bulvy červené řepy namočíme na chvíli do vody, potom je velmi dobře omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme vroucí vodou a uvaříme doměkka. Uvařenou měkkou řepu oloupeme, nakrájíme na menší hranolky nebo kostičky, porovnáme do sklenic a proložíme na tenké plátky nakrájeným křenem a kořením. Sklenice uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s teplou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů sterilujeme při této teplotě 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice s červenou řepou ve sladkokyselém nálevu ihned vyndáme.
K zavařování používáme sytě zbarvenou červenou řepu bez bílých pruhů. Červenou řepu předvařujeme v hrnci asi 1 a 1/4 až 1 a 1/2 hodiny, v tlakovém hrnci (papiňáku) asi 20–30 minut. Ke krájení na hranolky nebo kostičky můžeme použít krájecí kolečko na bramborový salát. Zahřátí na sterilační teplotu (90 stupňů) by mělo trvat přibližně 20 minut. Více o zavařování zeleniny naleznete níže.









Napsat komentář