Kategorie: Rady a tipy
Jak připravit marmeládu nebo džem bez konzervantů
Jednoduchý návod „jak připravit marmeládu nebo džem bez konzervantů“:
Každé ovoce obsahuje jiné množství pektinových látek. Nejvíce jich je například v rybízu, angreštu, nezralých jablkách a brusinkách. Pokud nechceme používat konzervanty (například pektogel) při přípravě džemů a marmelád z ovoce, které
Jak oloupat rajčata
Nejen při zavařování, ale i při přípravě mnoha receptů, je třeba používat rajčata bez slupky. Syrová rajčata, bez další úpravy, jdou oloupat jen velmi těžko. Na to, jak oloupat rajčata, je velmi jednoduchý trik. Rajčata krátce ponoříme do
Jak rychle zavařit menší množství ovoce
Jednoduchý návod „jak rychle zavařit menší množství ovoce“:
Nevyplatí-li se nám při menším množství zavařovaného ovoce připravovat nálev, použijeme jednoduchý postup. Stačí do sklenic naplněných ovocem přisypat potřebné množství odváženého cukru (můžeme odvodit z receptů, kde je
Jak poznáme, že je marmeláda nebo džem hotový
Existuje několik způsobů jak poznáme, že je marmeláda nebo džem hotový. Přesnou dobu ukončení varu marmelády či džemu určíme jednou z rosolotvorných zkoušek. Při provádění zkoušky udržujeme jen mírný var,
Jak zabránit, aby jablka nezhnědla
Krájení oloupaných jablek na jablečné zavařeniny trvá vždy nějakou dobu, takže musíme vyřešit „jak zabránit, aby jablka nezhnědla“. Uděláme to tak, že nakrájená jablka postupně vkládáme do studené vody s přídavkem octa
Jak snadno oloupat broskve
Kompot z loupaných broskví je mnohem chutnější než z neloupaných. Proto musíme vyřešit otázku „jak snadno oloupat broskve“? U některých druhů to není vůbec jednoduché, ale je na to rychlý recept. Broskve ponoříme na velkém cedníku do téměř vařící vody, mírně
Jak se pozná dobře uchycené víčko na zavařovací sklenici
Jak se pozná dobře uchycené víčko na zavařovací sklenici po sterilaci? Správně utěsněné víčko je základem, pro další skladování a trvanlivost výrobku. Poznáme to při lehkém poklepu nehtem nebo tužkou na střed víčka. Čím vyšší tón, tím vyšší je ve sklenici podtlak. Víčko bez
Jak se zbavit červů v třešních
Každý rok je červivost třešní jiná, což závisí nejvíce na počasí, odrůdě a v jaké fázi zrání třešně trháme. Přezrálé plody jsou pochopitelně již hodně prolezlé, takže je třeba řešit „jak se zbavit červů v třešních“.
Plody určené k zavařování odčervíme velmi jednoduchým způsobem.